sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2002-07-16
Nå biter ørreten på oter i Haukedalsvatnet!
Nå biter ørreten på oter og markdrag i Haukedalsvatnet og på flua i Haukedalselva, forteller Sigmund Årskaug til Fiskeguiden
Den vakre breelva som renner ut i østenden av Haukedalsvatnet er en ypperlig fiskeplass for fluefiske med enhåndsstang og ultralett markfiske.
Haukedalselva starter egentlig helt inne under Jostedalsbreen, og får tilsig både fra Grovabreen og Jostefonn, på sitt løp gjennom de fem vann nedover dalen.
Fra Grønengstølsvatnet kaster den seg utfor viltre fossestup for å ende i mer rolige fomer nede i dalen.

Stangfisake året rundt!
Mens ørreten i Haukedalsvatnet er fredet i gytetiden, er det lov å fiske i Haukedalselva året rundt. I realiteten betyr det fra 1.mai til 1.oktober, alt etter vannføring og tilførsel av smeltevann fra snøfonner og isbreer i disse ville fjellområdene.

Spør den enkelte grunneier
De beste fiskeplassene finnes på den første strekningen fra innløpet til Haukedalsvatnet og oppover i dalen. Men her finnes ingen kortordning som i Haukedalsvatnet. Du må spørre de enkelte grunneiere, og prisene varierer fra 50 til 100 kroner døgnet.
Sigmund Årskaug ( bildet) tel 57 82 51 41/ 91 79 22 93 forvalter en av de beste fiskeplassene, de første hundre meterne på sørsiden av elva fra innoset og oppover. Du betaler 50 kroner døgnet for fiske, og kan også leie båt til 100 kroner døgnet for å fiske med markdrag, oter eller sluk i Haukedalsvatnet fra naustet hans.
I tilknytning til naustet, har Årskaug bygget en hytte med 3 sengeplasser beregnet på sportsfiskere som har med seg sovepose eller sengklær. Hytta har gasskokemuligheter, her er vedovn og også utedo. For 350 kroner døgnet kan du leie hytta. Fiskekort en inkludert.

Ørret av topp kvalitet!
Haukedalsvatnet får vann fra Jostefonn og Grovabreen. Innsjøen er 10,2 km2 , 10 kilometer lang og er 1,6 kilometer på sitt bredeste.
Det er et relativt dypt vann med mudderbunn og med sandete og steinete strender. Det er en middels bestand av ørret på rundt kvartkiloen i snitt av meget god kvalitet. I likhet med Jølstravatnet i nabodalføret, skal her visstnok være en brukbar stamme av storørret. I så fall må også den leve som kannibal, slik Jølster-ørreten gjør det.

Søk innløpsosene
For den som ikke er lokalkjent og vet hvor ørreten står i Haukedalsvatnet, er det nærliggende å søke til innløpsosene, dit fisken trekker når elvene svulmer opp i regnværsperiodene. Men så snart det atter blir godvær, og vannføringen i elvene går ned, må vi finne ørreten på andre av innsjøens mange beiteplasser. Det trenger vi hjelp til, og da er det naturlig å søke lokalkjente krefter.

Du må leie deg en båt
Det beste er å leie seg en båt og utforske innsjøen ved å dorge med sluk eller makkedrag, som svært mange har gode resultater med. For fluefiskeren ligger utfordringen i å kaste mot vak. Den som ikke mestrer fluestanga, kan prøve liten spinner. Den kan være like effektiv.

Utløpsoset
Utløpsoset er en attraktiv fiskeplass uansett vannføring, og spesielt for fluefiske fra skumringen om kvelden og utover natta når ørreten slipper seg helt ned på brekket.

Eventyrlig fiske med makkedrag!
Haukedalsvatnet var et hakk bedre enn Jølstravatnet for innsjøfiskeren med oter og makkedrag i fjor sommer. Det ble tatt eventyrlige fangster på makkedrag. Det var fiskere som tok opptil 50 ørret på en dorgetur over de beste plassene!
For den som liker å dorge etter ørret på 250-400 gram av topp kvalitet, er dette uten tvil beste fisketips.
Lei deg inn på en av hyttene, lån deg en båt og be om lokal hjelp til å rigge makkedraget og få anvist fiskeplassene. Det er lov å fiske fra isløsningen rundt 17.mai, men her er mye brevann, så noe skikkelig bett er det ikke før fra St.Hans-tider. I haukedalsvatnet fiskes det helst fra båt, med flue, sluk og mark. Beste redskapen er utvilsomt makkedrag med "flaggermus" som lokkemiddel og klyser av diger meitemark i enden.

Fisk på riktig dyp!
Makkedragfiskere er noen luringer som fort lærer seg knepene. Å finne ut hvor dypt makkedraget skal gå her i denne insjøen med tilsig av mye brevann, er noe av hemmeligheten til storfiskerne. Kjentmann Johan Rørvik mener man må ned på 30 meter med makkeklysa for å møte ørreten i beste fisketiden i klare, varme solskinnsdager i august.
Også Johan Rørvik stiller gjerne opp som kjentmann for å demonstrere makkedraget, fiskemåten og hvor ørreten står akkurat denne dage. -Den skifter beiteplasser alt etter vanntemperatur og insektlivet, understreker Rørvik overfor Fiskeguiden.

Dominique har funnet sitt fiskeparadis
Utløpsoset i Haukedalsvatnet er også en super fiskeplass for markfiske, som tyskeren Dominique Diederich er ekspert på. Han har sin egen metode.
Med en dupp og en halvannen meter fortom med tilstrekkelig bly for å få marken til å synke, kaster han det hele ut i vannet, godt oversiden av oset. Her er strømmen svak . Derved føres duppen og marken med samme hastighet ned mot utløpet. Lander duppen for nær oset, river duppen med seg marken med en altfor stor hastighet.
Det er like spennnede hver gang og følge duppen, sier den unge tyskeren, som for første gang er i Norge, og som her har funnet sitt fiskeparadis.
Med et ukeskort til 200 kroner har han storkost seg og allerede dratt på land over 20 ørret, alle på 300-400 gram og feite og knallrøde i kjøttet.
Men ved fiske med dupp på utløpsos som her, må du være lynrask med tilslaget, siere Dominique, og drar til så han nesten slår kameraten overende. En ny flott ørret er på vei inn. I tilleg til SigmundÅrskausg tilbud, kan du også leie hytte, båt og hjelp til å komme i gang med fisket på

Gjerland Gard
tel 57 82 51 55

Johan Rørvik
tel 57 82 51 26

Gunnar Jan Gjerland
tel 57 82 68 67<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS