sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2008-05-19
Dronningen blant lakseelvene har storfisk på gang!
Dronningen blant lakseelvene har storfisk på gang!
Jakob Nybø fra Larvik tok årets første laks under Åbyfossen i Numedalslågen i går ettermiddag. Han tok den på reke nede på Svingen og måtte straks avslutte fisket. Døgnkvoten her er nemlig en storlaks eller to smålaks. Han var selvsagt storfornøyd med de
Storlaksen er på gang i Numedalslågen! Ivar Halvorsen dro i land en av de første og den største på 14,6 kilo under Holmsfossen, og i går tok Jakob Nybø (bildet) sin storlaks under Åbyfossen, drømmeplassen i det vassdraget som tidligere ble kalt dronningen blant lakseelvene i Norge. Priviligerte som de er, de 30 medlemmene av andelslaget,forlater de ikke elva uten at helsa tvinger dem ut. Først da slipper nye til.
Eivind Fossheim/Fiskeguiden besøkte Numedalslågen i går ettermiddag.

Her går fisket i arv!


En av de aller beste fiskeplassene i Numdelalsågen ligger under Åbyfossen på sørsiden av elva. ( Foto: Eivind Fossheim)

Som en av de 30 medlemmer i Åbyfoss Andelslag slipper jeg aldri taket i fiskestanga så lenge jeg kan krype meg ned til elva. Her går fisket i arv, hevder Jakob Nybø – der vi møtte han med premierelaksen sin på 10 kilo på svingen under Åbyfossen i går ettermiddag.

Laksefisket midt i byen!Tenk at vi her, midt byen, har en slik fantastisk lakseplass, sier Jakob Nybø fra Larvik og beundrer sitt bytte. Med bare 4 grader i vannet og en litt tung vannføring i tillegg, hadde han ikke ventet noen fangst i dag. Men reka er et utrolig effektivt redskap under slike forhold for den som mestrer dette fisket.
Men hemmeligheten ved laksefiske er å ha snøret i vannet, sier Nybø. Fra Svingen under Åbyfossen får han sin første laks i år. I det kalde vannet tar det bare 10 minutter å lande den.Han plukker av et par lus som fremdeles ikke har sluppet taket i den sølvblanke kroppen, der den henger blant nyutsprunget bjørkeløv. Nesten fri for lus har den nok stått i elva et par dager.
Vi ser stadig mindre til smålaksen i Åbyfossen, forteller Nybø. Snittvekten var i fjor var rundt 5 kilo. Selv minnes han mange spennende dueller med storlaks. Rekorden er 19,2 kilo.

Litt lenger oppe i Åbyfossen finner vi fra venstre Morten Strand, Øyvind Strand og Ove Nicolaysen stortrives som medlemmer av Bommestad Fiskelag. Også dette laget har 30 medlemmer, mens mer enn 30 står på venteliste. (Foto:Eivind Fossheim).

Fiskemulighetene veldig avhengige av vannføringen


Nybø kjenner Åbyfossen og laksetakene. Likevel er det ikke bestandig så lett å få den på kroken, drømmelaksen. Fiskemulighetene i Numedalslågen er nemlig veldig avhengig av skikkelig vannføring. I går var det ganske mye vann. Kanskje 250 m3. Vanskeligere blir det når vannføringen kommer under 90 m3. I det forholdsvis lange og grunne vassdraget fyker da temperaturen lett opp i 20 garder og kanskje mer. Laksen søker mot dypet og de oksygenrike partiene i elva. Står der og sturer mens den pumper så mye som mulig av vann gjennom gjellene i redsel for å bli kvalt.

Fem storlaks tatt under Holmsfossen!


I Holmsfoss står det enormt mye laks. Den beste fiskeplassen er på brekket i utløpet av hølen nede til venstre og ved land øverst på venstre side, der laksen tar sats for å vandre videre opp fossen. Når elva er stor som her, blir elva litt for tung på brekket og de fleste fiskerne søker over i bakevja mot høyre siden (sørsiden) av den veldige fossehølen. Det var også her de første laksene ble tatt 16.mai 2008. (Foto: Eivind Fossheim)

Det er bare fra sjøen og opp til Holmsfoss det er lov å fiske laks fra 15.mai. Men den er allerede på plass i den veldige vanngryta. Nede på brekket, ved utløpet av fossehølen, ligger bare en enslig båtfisker for anker og gjeter den beste fiskeplassen. De fleste synes nok at det er vel mye vann akkuart nå. Ved bergsiden oppe ved utløpet av selve fossen, er det ikke en sjel. Der er strømmen for stri til å fiske i.

Storlaks på 14,6 kilo under Holmsfoss!


Her på brekket, i utløpet av fossehølen under Holmsfoss, er den beste fiskeplassen når elva ikke er altfor stor. ( Foto: Eivind Fossheim)
Med 2 kuldegrader i luften og bare 4 varmegrader i vannet, har de fleste morrafiskerne gitt seg. De heldige premierefiskerne er reist hjem. Det har Ivar Halvorsen fra Larvik med sin laks på 14,6 kilo, Bodil Olsen med en på 8,5 kilo, Per A. Johnsen med to lakser på 7,3 og 6,6 kilo, og Runar Bingen med sin 6 kilos laks. Fiskeguidens kontaktmann og elveeier Kjell Gjone er fornøyd med premieren under Holmsfoss med 5 storlakser på land. Kanskje blir det et godt storlaksår og fra nå av mer liv i den tidligere dronningen blant landets lakseelver. Men det betinger at vassdragsregulanten sørger for at den berømte storlaksstammen har nok vann året rundt...0
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS