sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2002-10-29
Kjempeinntekter på sportsfiske!
I Østerdal selges det fiskekort for 4,9 millioner kroner i året. Ifølge en NINA-undersøkelse legger sportsfiskeren igjen 20 ganger fiskekortverdien der de fisker. Det betyr at distriktet her får en inntekt på 98 millioner kroner i ringvirkninger, skriver Hamar Arbeiderblad.
I 1992 lagde Norsk institutt for naturforskning (NINA) en undersøkelse om hvor mye penger sportsfiskeren legger igjen på andre ting. Undersøkelsen ble gjort i Åmot. HA har brukt tallgrunnlaget derfra og regnet med at bildet er noenlunde likt i de andre østerdalskommunene. Da får vi ringvirkninger fra fisket på 98 millioner kroner.
I Engerdal gir fiskekort ei samlet inntekt på omkring 1,15 millioner kroner. I Trysil gir fiskekortsalget omkring 1,18 millioner kroner. I tillegg kommer det som selges av fiskekort i Søre Osen, som inngår i Osen fiskeadministrasjons totale inntekter på 135.000 kroner.

Trysil fellesforening for jakt og fiske (Tfjf) er fellesorganisasjonen som organiserer de fleste lokale jakt- og fiskeforeningene i Trysil. De når en historisk milepæl i 2002, da fiskekortsalget deres for første gang bikker millionen.

— I år har vi med Ljørdalen jakt- og fiskeforening. Der har vi mye av årsaken til vår gode økning. Men vi ser også en reell økning i antall fiskekort som selges. Fellesforeninga pluss Ljørdalen solgte til sammen 5.600 fiskekort i fjor, og i år har vi solgt omkring 6.000 fiskekort. Med en gjennomsnittspris på 185 kroner per kort gir det 1,11 millioner kroner i inntekter, sier fellesforeningas daglige leder Dag Arne Berget til HA.
Lang og bevisst tilrettelegging av fisket og høy innsats på markedsføring gir nå resultater, mener Berget. Fellesforeninga har lagt på kortprisene sine i år, både fordi fisketrygdavgifta falt bort, og fordi området fiskekortet dekker er større. Døgnkortet koster i år 80 kroner, mot 70 kroner i fjor, mens sesongkortet har økt fra 300 kroner til 350 kroner.

— Vi ligger nok i det øvre prissjiktet, men så mye penger som vi bruker på fiskestelltiltak, er det et riktig nivå. Det er dessuten ikke mange steder du får kjøpt et felles fiskekort for så mange vann som i Trysil. Økningen synes vi er brukbar, særlig fordi utviklinga andre steder er at fiskekortsalget går ned. Fisking er ikke noen trendhobby, sier Berget.

Ned fra tronen
Med årets store inntekter ser det ut til at Trysil fellesforening for jakt og fiske overtar plassen som fiskekortener etter Engerdal fjellstyre. I fjor solgte fjellstyret for 1.057.000 kroner. Daglig leder Eivind Sundet kan ikke si noe sikkert tall før alle de nærmere 50 utsalgssteder har returnert papirene, men han anslår at årets inntekt blir 1,1 millioner kroner.

— I flere år har vi merket en liten nedgang i fiskekortsalget, men i sommer har det vært bra. Vi selger rundt 7.500 kort i året. I motsetning til Tfjf har vi ikke satt opp prisene, og det har fiskerne blitt positivt overrasket over. Men bortfallet av fisketrygdavgifta betyr at vi må stå på egne ben og finansiere alle kultiveringstiltak sjøl. Det vil si at vi må legge på prisene litt. Fisking er langsiktig tenkning, derfor vet fiskerne at høyere pris kommer dem til nytte med tida, sier Eivind Sundet.

Eksklusivt
Snorre Grønnæss i Gjerfloen fluefiskeområde er av de mindre kortselgerne. Han satser på eksklusivt fiske for de få, og ser at fiskekortinnteker på 20.400 kroner i år gir fire kroner per løpemeter elv, mot tre kroner i fjor.

— Døgnkortet vårt koster 120 kroner, så prisen skremmer ingen. Men hos meg får ikke alle fiske samtidig, og de får dessuten ikke lov til å ta med seg mer enn en fisk per dag, med minstemål på 40 centimeter. Dermed får jeg også gjester som gjerne slipper fisken uti og spiser kjøttkaker til middag, sier Grønnæss. Audun Litland i Drevdalen sier at fiskekortsalget der har gått jevnt nedover i flere år. Fiskinga har lidd under et generasjonsskifte der den nye generasjonen ikke driver med gammeldags alene-fiske, på samme måte som stadig færre plukker bær, sier Litland til Hamar Arbeiderblad.<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 3 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS