sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter




Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2011-11-22
Du kan velge blant 70 juleøl-typer til festmaten!
Du kan velge blant 70 juleøl-typer til festmaten!
Ølekspert og daglig leder av Øl-Akademiet på Akersberget Restaurant Jørn Tore Persen ( til venstre) og sjefsbrygger Bjarte Lie presenterte noen av de mange juleøl-typer for Fiskeguiden no og andre interesserte i Oslo i går kveld. Foto: Rolf Chr. Ulrichsen
Det finnes i år 70 typer juleøl å få kjøpt i butikk og på Vinmonopolet, hvorav 50 er brygget i Norge, fortalte ølekspert Jørn Tore Persen (til venstre) og sjefsbrygger Bjarte Lie i Øl-Akademiet til Fiskeguiden.no og andre media-folk på Akersberget Restaurant i Oslo i går kveld. Her er tipsene for hva vi bør drikke til rakefisken eller til julematen, enten det nå er pinnekjøtt eller ribbe som står på menyen for julaften.

Ribbe og pinnekjøtt

Når du velger juleøl til julematen tar du utgangspunkt i det som særpreger maten, sier Jørn Tore Persen. Fett eller magert?, salt eller søtt?, gravet eller røkt?
Fet mat trenger et bittert øl som hjelper til å bryte ned fettet. En høy alkoholprosent er også med på. Derfor velger man et øl med god bitterhet og høy alkoholprosent til juleribba. Ølet kan også inneholde mye smak og god sødme. Styr unna fruktige øltyper.
Til pinnekjøttet bør man velge et juleøl som er friskt og leskende, men ikke for kraftig. God bitterhet vil gjøre susen for fettet. Ølet bør ha lav til moderat sødme og fruktighet.
Øl-Akademiets tips er Aass Juleøl pol, Hansa Juleøl pol, Ringnes Juleøl pol, Dahls Julebrygg pol, Mack Juleøl pol og Nissefar fra Haandbryggeriet.
Rakefisk Til rakefisk anbefales Stabbursøl fra Atna.

Det var stor interesse for årets juleøl å Akersberget Restaurant i Oslo i går kveld. Iphone-foto: Eivind Fossheim

Svinestek og kalkun Til lettere julemat som svinestek og kalkun velges et øl med lett maltsødme og fruktighet. Bitterheten kan være noe nedtonet. Lettere juleøltyper og fyldige pilsnere, bayer, samt hveteøl passer fint.Øl-Akademiet anbefaler Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Borg Juleøl butikk, Tuborg Juleøl butikk, Dahls Juleøl butikk, Frydenlund Juleøl butikk, Fredrikstad Juleøl butikk, Julebrygg fra Ægir Bryggeri og Julesnadder fra Nøgne Ø. Styr unna de kraftigste juleøltypene.

Juletorsk

Juletorsk drikkes med et vinøst, sødmefylt og fruktig øl fra polet. Ølet bør være moderat bitterhet. Øltips: Dahls juleøl pol, Nordlands Juleøl, CB Juleøl pol, Frydenlund Juleøl og Mack Arktisk Juleøl (butikk).

Lutefisk

Når du spiser lutefisk velger du øl etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med høy bitterhet og gode anbefalinger kan her være en ordinær pilsner fra Ringnes eller Aass Bryggeri. Det skotske mikrobryggeriet Brew Dog sine lagertyper er også gode valg, eller rett og slett en Indian Pale Ale (IPA) som fås på Vinmonopolet.
Velger du sirup eller brunost velger du et øl, som er sødmefylt og inneholder lite fruktighet. Klassiske Frydelund pilsner eller bayer er i så måte gode valg, men også ulike typer Pale Ale kan nytes som gode valg til måltidet.
Velger du derimot lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten bør da være lav. Norske pilsnertyper fra Norlandsbryggeriet, EC. Dahls og CB er gode valg. Likeledes vil hveteølet Bavarian Weisen fra Haandbryggeriet, de tyske hveteøltypene, en belgisk trippel eller et Saison-øl passe godt til lutefiskemåltidet. Styr unna for kraftige juleøltyper til lutefisken, da smaken kan bli for dominerende.

Julens desserter

Til julens desserter som er laget med fløte, sjokolade eller vanilje drikkes et fyldig, fruktig og sødmefylt øl, som f.eks Aass Juleøl Premium, Ringnes Julebokk, Dahls Juleøl, eller Stellinger Divum fra Berentsens Brygghus.

Øl som avec

Øl kan også nytes alene, eller som avec etter et godt måltid. Her er mange gode øltips: Berentsens Juleavec eller Stellinger Divum, Farewell fra Haandbryggeriet, Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg, Julesnadder og Underlig Jul fra Nøgne Ø, Ringnes Julebook og Aass Gourmet Pale Ale som eksempler.

Hvorfor velge juleøl til mat?

• Bitterstoffene i øl rensker munnen og forfrisker ganen når vi spiser fet mat.
• Øl inneholder ikke tanniner og syre.
• Ølet inneholder 800 smakskomponenter og passer utmerket som følge til julens retter.
• Øl er mer velegnet enn vin i kombinasjon med mat.
Husk det må en juleøl til, før det er verdt å bli tørst! Glem derimot ikke at julen er tid for hygge, og at alkohol bør konsumeres i forsvarlige mengder.

Hva er juleøl?

Juleøl er i likhet med annet øl brygget på de fire ingrediensene malt, humle, vann og gjær. Det er forholdene mellom ingrediensene som skaper de spennende forskjellene.
I juleøl brukes det noe spesialmalt som karamell- og krystallmaltsom gir ølet en fin, rund og sødmefylt smak i tillegg til en mørk rød-brun farge. Det er spesialmalt som gir den gode juleølsødmen og mørke fargen. Noen bryggerier benytter i tillegg fargemalt og krydder i ølet.
Til sammenligning med pils som er helt lys brukes det kun pilsnermalt. Sødmen i øl kommer fra kornet. Når kornet er vætet, spiret og tørket, kalles det malt.
Tørketemperaturen varierer fra 70 til 200 grader og laveste temperatur gir pilsnermalt som brukes i lyst øl. I gjæringsprosessen får ølene ulike preg av fruktighet, mens humlen med sin bitterkarakter skaper aromaen i ølet.
Forskjellen på juleølet du får kjøpt på dagligvarebutikken og på Vinmonopolet ligger i smak, fylde og alkoholstyrken.
Historien om juleølet i Norge
Fakta om juleølet
Tips om hvilket øl vi skal bruke til maten
Øl-Akademiets juleøl-test 2011
Mer nfo om øl



<< Tilbake Skriv ut Up





| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS