sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2012-11-12
Storlaksen i Drammenselva kan bli gyroresistent
Storlaksen i Drammenselva kan bli gyroresistent
Statssekretær Harald Buttedahl med en sprell levende storlaks fra Drammneselva. Foto: Eivind Fossheim
Storlaksen i Drammenselva blir aldri gyrofri. Derfor bør det forskes videre på å utvikle en gyroresistent Drammenslaks, mener forvalterne. Statssekretær Harald Buttedahl lovte å ta med seg dette ønsket videre til Landbruks- og matdepartementet på et laksemøte under Hellefossen i går. I fanget har han en sprell levende drammenslaks på over 15 kilo som skal bli far til tusenvis av nye laksunger. Foto: Eivind Fossheim

Drammenselva blir aldri kvitt lakseparasitten


Einar Mathiesen

Drammenselva blir aldri kvitt lakseparasitten som kom inn i vassdraget for 25 år siden.
Vannføringen og store brakkvannsområder gjør det umulig å fjerne gyroen ved rotenon-behandling. Det må finnes andre metoder , sa Einar Mathiesen da han i går orienterte statssekretærer fra Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet om laksekultiveringen i Drammenselva.

10 prosent av all villaks er gyroresistent

-Vi vet at omtrent 10 prosent av laks er gyroresistent. Derfor ble det satt i gang et forsøk under ledelse av Ragnar Salte for å utvikle en laksestamme som kan leve med sin livsfarlige parasitt. Det så lovende ut. Men vi måtte gi oss da vi hadde fått frem et utvalg på 24 prosent gyroresistent laks. Direktoratet for naturforvaltning ville ikke støtte en videreføring av prosjektet. Myndighetenes strategi var å fjerne lakseparasitten fra alle smittede norske elver ved hjelp av rotenon og andre midler. Men i Drammenselva får de aldri fjernet parasitten. Derfor bør vi her få forske videre på å utvikle en laks som kan lære å leve med parasitten, uavhengig av myndighetenes strategi for andre vassdrag . Det er utrolig skuffende at vi ikke får penger til å fremskaffe mer kunnskap om det vi brenner for her i Drammenselva, sa Mathiesen.
Statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet sa at han ville ta med seg videre de synspunkter som kom frem om gyroresistent laks.
Drammenselva har hatt en fin laksesesong. Leder Gjermund Christiansen i Østsiden Jeger- og Fiskerforening fortalte at det nedenfor Hellefossen var tatt 1489 laks på tilsammen 10392 kilo. Det blir en snittvekt på 7 kilo. Fangsten på 1489 laks er merkelig nok det samme antall laks som gikk opp laksetrappa.
I tillegg til fangsten nedenfor Hellefossen, ble det på strekningen videre oppover til Døvikfoss tatt 495 laks på 2536 kilo. Det betyr at det i Drammenselva totalt ble tatt 1984 laks på 12928 kilo.

Laksesmolt på bare ett år


erik Sterud fra Norske Lakseelver i samtale med ledseren av kultiveringsanlegget Frode Laugerud

Siden det meste av laksungerne som stammer fra naturlig gyting og vokser i elva blir drept av lakseparasitten, er vassdraget helt avhengig av produksjon og utsetting av smolt som har vokst opp i Hellefoss-Åmot Kultiveringsanlegg. Lederen her,Frode Laugerud, forteller Fiskeguiden.no at man ikke kunne klart å drive anlegget uten den fantastiske innsatsen fra medlemmer og andre ressurspersoner. Av 80 liter befruktet rogn får man 350 000 smolt som kan settes ut allerede året etter. Årsaken til den raske veksten er den forholdsvis høye vanntemperaturen i anlegget,sier Laugerud.

Verdens beste lakselv målt i fangst pr.meter!


Ordfører Ann Sire Fjerdingstad sammen med statssekretær Harald Buttedal
Ordfører Ann Sire Fjerdingstad i Øvre Eiker er stolt over laksestrekningen sin nedenfor Hellefossen. Dette er verdens beste elv for fangst av atlantisk laks pr. meter!

Lakseelvenes forkjempere


Torfinn Evensen i Norske Lakseelver ( til venstre) sammen med statssekretær Harald Buttedahl i Landbruks- og Matdepartementet og statssekretær Henriette Wsthrin i Miljøverndepartementet

Fra Norske Lakseelver deltok Torfinn Evensen og Erik Sterud, som slåss for laksen på mange fronter. Når vi vet at det for hver villaks finnes 1000 oppdrettslaks, har lakseelvenes fagforening en kjempejobb å gjøre for de 7000 rettighetshavere i 70 av landets 400 lakseelver.<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 3 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS