sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2013-07-13
Laksefisket i Lærdalselva er i gang igjen etter 17 år!
Laksefisket i Lærdalselva  er i gang igjen etter 17 år!
Elveeier og klepper Rolf Bjørum prøver å kommunisere både med laksen og fiskerne!
Ialt 389 laks, hvorav 10 på over 12,7 kilo og den største på 14,8 kilo, er landet i Lærdalselva hittil i år. Av fangsten er minst hver sjette laks, eller 63 prosent, gjenutsatt, forteller elveeier og klepper Rolf Bjørum (bildet) i Lærdal Elveeigarlag til Fiskeguiden.no. For første gang på 17 år er Lærdalselva åpnet for laksefiske, men friskmeldt blir den ikke før i 2017.

Heiser ikke flagget ennåLasse Sælthun heiser ikke flagget ennå. Foto: Eivind Fossheim

Lederen av elveierlaget, Lasse Sælthun heiser ikke flagget ennå, men håper at elva nå er gyro-fri og at den verdensberømte laks- og sjøørret-stammen kan bygges opp igjen og forvaltes som i gode, gamle dager.

Det er liv i Lærdalselva igjen. Foto: Eivind Fossheim

Nye gyro-prøver i august

- I august-september blir det tatt nye prøver av laksunger i elva for å forvisse oss om at laksparasitten er borte, sier Sælthun til Fiskeguiden.no, og krysser fingrene om at gyroen er fjernet for alltid.

Laks med flere enn 40 lus

Rolf Bjørum frykter flere farer enn lakseparasitten. På flere av storlaksene som nå går opp i elva, er det påvist mer enn 40 lakselus. Han er fornøyd med fangsten hittil med 389 laks, selv om det under sjøørretfiske i fjor ble tatt og gjenutsatt 440 laks. Av årets oppgangslaks er det mye fisk 6 til 9 kilo. Den største hittil er tatt av Lars Erik Berntsen og veide 14, 8 kilo.

Dronningen blant lakseelvene som plutselig ble verdiløs

Lærdalselva hadde et internasjonalt ry over å være var Dronningen blant norske laks- og sjøørretelvene med årsfangster på opptil 20 tonn. Her tok den legendariske fluebinderen og kongehusets klepper Olaf Olsens sin rekordlaks på 24,5 kilo,på reke, mens kong Haralds største fiskeopplevelse som kronprins var å lande en 6,5 kilo sjøørret på tørrflue.
Høsten 1996 kom det store sjokket. Elva var infisert av den laksedrepende parasitten gyrodactylus salaris. Elva som ga grunneierne årlige leieinntekter på 4-5 millioner kroner, og en totalinntekt for lokalsamfunnet på 12-15 millioner kroner i året, var plutselig verdiløs.

Var det galmanns verk å drepe ned all laksen og sjøørreten?

Forvaltningen reagerte raskt. Året etter ble den to ganger behandlet med plantegiften rotenon, som tok drepte både laksen og sjøørreten som da var i elva. Fiskeguiden no. kalte det galmannsverk og mente det ikke var så enkelt å ta knekken på laksedreperen. Man klarte heller ikke å bli kvitt parasitten. Forvalterne måtte vedgå at kampen mot gyroen ville bli langt mer komplisert. Infisert småfisk har en mengde gjemmeplasser i skred som ligger ute i elva, de kilometer lange lukkede grøftene innover i kulturlandskapet og oppkommer og kiler som ble lagt i rør ved oppdyrkingen i 1970 og 1980-tallet.

Er den kostbare kampen vunnet?

Som et alternativ til rotenon ville man prøve å behandle elva med en aluminiumssulfat-oppløsning, som i riktig konsentrasjon vil drepe gyoren, men ikke fisken. Høsten 2005 og våren 2006 ble det forertatt en fullskalabehandling med aluminumssulfat, men igjen ble man skuffet. Parasitten var der fremdeles. Etter to nye behandlinger i 2010 og 2011 virker det nå som elva er rein. Og kampen har vært vært kostbar. 45 millioner er brukt for å bli kvitt lakseparasitten.

Velkommen tilbake til nye opplevelser, kong Harald!

-Etter 17 år med håp og skuffelser, er vi veldig spent på om laksedreperen virkelig er borte, eller om det kan finnes rester av den på plasser der vi ikke har nådd frem med våre kjemiske kampmidler, sier lederen Lasse Sælthun i Lærdal elveeigarlag til Fiskeguiden.no. Han våger ikke å heise flagget enda. Elva blir ikke formelt friskmeldt før i 2017.

Velkommen tilbake, kong Harald!

Og kong Harald. Han må føle seg som en virkelig fiskekonge når han atter kan stå der å svinge fluestanga over glassklare høler i den naturvakre elva der han hadde sine største fiskeopplevelser for mer enn 17 år siden.0
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS