sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter




Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2015-11-07
Rakørreten til Lofoss Fisk dagens vinner på Fagernes
Rakørreten til Lofoss Fisk dagens vinner på Fagernes
Glad gjeng i Lofoss Fisk i Valdres.
Til jubelen fra tusener av rakefiskentusiaster fra hele Sør-Norge ble den raka regnbueørreten til Lofoss Fisk kåret til årets vinner på Norsk Rakfiskfestival på Fagernes i dag. Fagjuryen var enige om at fjorårets vinner Røn Gard ble en god nummer 2, mens Noraker-fisken kom på 3.plass. Røn gard og Lofoss er to bedrifter med felles ledelse av brødrene Endre og Lage Røn på Røn gard som i år feirer 50 års jubileum som rakefiskprodusent.
Dette var så ubeskrivelig deilig. Jeg vill først og fremst takke broren min, Lage, og kona mi, Randi, og for øvrig hele familien. Vi er ei familebedrift, og å vinne dobbelt her er bare ubeskrivelig deilig, sa en skjelven og glad Endre Røn til avisa Valdres.
- Det ble jamt også i år, bare ett poeng skilte nummer en og nummer to. Vinneren har en fin og djup farge, ser delikat ut og har en frisk, fyldig og rein rakfisksmak. Den er en tanke for salt, men er smørbar med god tyggemotstand, kort sagt festivalens beste og en verdig vinner, sa fagjuryens leder Bjørge Løken.

Klekkeri og oppdrett

Det er i dag seks rakefiskprodusenter med egen oppdrettsfisk av regnbueørret, to i Nord-Aurdal og fire i Vestre Slidre. De seks anleggene får sin settefisk fra to lokale klekkeriene til Haadem på Leira og Røn gard. Produksjonen er totalt 300 000 settefisk og 45 tonn rakefisk.

Fire retters rakefiskmeny på villfanga ørret fra Jølstravatnet


Jølstramuseet

Også på Vestlandet var det rakefisk-fest. I Jølstramuseet, som har villfanga ørret fra Jølstravatnet som sin signalrett , ble det servert en fire retters rakørret-meny komponert av den profesjonelle kokken Kim-Andre Aase.

Kokken Kim-Andre Aase

Den tradisjonelle hovedretten besto av vilfanga ørret fra Jølstravatnet, lagt ned på tradisjonell vis , med salt og sukker, men også ørlite grann pepper som en litt ny vri fra produsenten Finn Årdal.

Jølstramuseets rakefisksuppe
Mest overraskende var den varme rakefisk-suppa, som er en ny smaksopplevelse for noen og hver, og i tillegg til øl og akevitt, ble det servert viner som passet til de ulike rettene.

Jølstramuseets meny:

1. Tygg-lefse av rakfisk, creme fraiche, dil, løk og gulbeta.
2. Luna rakfisk med rødbetpurre, rødbetchips , gressløksmørsaus og sylta rødbeter.
3. Rakfisksuppe, kokt på bein av rakfisk, strimlet med rakfisk, gulrot og purreløk.
4. Tradisjonell rakfisk med rødbeter, rømme , rødløk og hjemmelaga flatbrød.
5. Karamellisert eplekjekk med kanelvaniljeis.

Wangensten AS er størst i Norge

Wangensten AS er den største rakefiskprodusenten i Norge og leverer fisk både til NorgesGruppen, Rema, Coop og Ica. De har eget selskap for oppdrett av regnbueørret i Sverige og produserer 350 tonn rakørret årlig, men har ambisjoner om å øke den med 100 tonn i året.

Nye produkter

Mens Jølstramuseet har overrasket sine gjester med å komponere en rakfisksuppe, presenterer Wangenstens datterselskap Valdresmeieriet en rakefiskmousse og en rømme spesielt for rakefiskselskaper. Fra før har de rakefiskølet Egir som de produserer i Flåm.



<< Tilbake Skriv ut Up





| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS