sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2005-08-03
Nå biter trollfisken i høyfjellsvann på vidda!
Det er unødvendig å dra halve kloden rundt for å fiske to-tre kilos gjenbruksørret. Hvorfor ikke heller ta en tur til et lite vann på Hardangervidda der ingen ørret er mindre enn 1,5 kilo og den største minst 6,5 kilo?
Selv om ikke Rune Lillevik viser deg direkte veien inn til de store trollene i de sentrale og vestlige strøk av Europas største høyfjellslette, og ei heller nevner sine små og dype vann noen timers gange fra nærmeste allfarvei, kan du med kartet i handa, av bildene og skildringene hans, avsløre omtrent hvor du finner hans storørret-plasser og kanskje ditt kommende drømmevann.

hardTenk sikkerhet!
Dersom du tenner på Rune Lilleviks fisketurer inn i høyfjellet og vil følge i hans fotspor i jakten på storfisken nå i august, må du kunne bruke beina og bære med deg et lite telt og det som er nødvendig for å overleve hvis man blir overrasket av uvær.

På Hardangervidda har jeg selv opplevd at den varmeste augustdag kan bråsnu til et iskaldt mareritt. Mens jeg sto der og nøt sensommersola i bare t-skjorta, kom blytunge skyer inn fra havet i nordvest og slapp alt hva de hadde av våt snø ned over teltet mitt, for så i neste omgang å oppleve at alt sammen frøs til en iskladd, mens snoen skar kroppen min. Da var det godt å ha sovepose og en primus til å varme seg på og til å tørke opp mitt gjennomvåte utstyr.

En bok som alle fjellfiskere bør lese!
I den nye boken til Rune, FJELLØRRETEN – VEIEN TIL DE STORE, forteller han om sin strategi i utforskningen av sitt høyfjellsrike. Om hvordan vi kan lokalisere storørreten. Bare ved å kaste et blikk på bildet av Lars Jostein Tveiten med sine 11 ørreter som ingen veide mindre enn 2,5 kilo, glemmer jeg fort uværsfaren. Her har jeg funnet en bok som både nybegynneren og den drevne fjellfiskeren har glede og nytte av.

-Storfangsten ble tatt i et lite vann med diskret beliggenhet på Hardangervidda, heter det i bildeteksten. Det var da en tåkete beskrivelse, tenker jeg, inntil jeg får øye finprikk-aurene som ligger ved siden av storørret-rekka.

-Finprikkauren finnes i bortgjemte bestander i Iran og Atlasfjellene i Marokko, skriver Rune, men på Fiskeguidens spesialsider vil man kunne klikke seg frem til de ytterst få vann på Hardangervidda hvor man finner denne ørret-typen. Fiskeplassen er dermed halvveis avslørt!

Tilsynelatende fisketomme vann kan huse trollørreten!
Småvann og tjern som ved første øyekast gir inntrykk av å være fisketomme, er de mest interessante å slenge sluken i, fastslår Rune. I boka er budskapet helt klart: Søk til noen av de 121 dype småvann og tjern som ligger i mer enn 1200 meter over havet, og som alle på en eller annen måte er en forgreining av et større vassdrag nedenfor. I særdeleshet bør vi oppsøke de vann som ligger over 1400 meter. De kan by på ørret fra to til seks kilo selv om du ikke ser et eneste vak. Rune kan vise til at det er tatt ørret på 8 kilo i et vann på 1250 meter over havet – der det ikke finnes annen fisk enn ørret.

Storørret i høyfjellet er kannibaler!
Rune har filosofert over hvorfor ørret i slike småvann kan bli fra 2 kilo og oppover mot 6 kilo uten annen mat enn marflo og skjoldkreps. Siden den blir større enn 2 kilo, må den spise fisk. Det betyr at disse trollene må være kannibaler. De må leve av annen ørret som tar seg opp i disse småvanna og tjerna ved en passende vannføring i gytetida eller til andre tider om sommeren og høsten.

Tenk som en storørret!
Rune Lillevik er en moderne veidemann. Han er en filosof og endrømmer. Han er en selvlært forsker som går inn i naturmiljøet sitt og prøver å finne svar på sine mange spørsmål han stiller seg på de mange turene sine. Søker å finne frem til storørreten ved å studere insektlivet og resten av storfiskens livsmiljø og levesett. Prøver å tenke som en storørret.

Dype små vann og tjern høyt til fjells, langt utenfor allfarvei, lukter det storfisk av, sier Rune. At et vann aldri omtales, kan bety at lokalkjente fiskere ikke vil avsløre storørreten sin, hevder han. Fiskeguiden har den samme erfaring. Flere av de gode vann som vi omtaler i guiden vår, ville du aldri fått lese om vi ikke holdt kilder hemmelige! Selv flere av Fiskeguidens kontakter vet om fiskeplasser de aldri ville tipse oss om. Vanna ville blitt tømt hvis de fortalte det, påstår de, men til i dag kjenner jeg ikke til noe vann, selv blant mine største favoritter, som er tømt av stangfiskere. Tvert imot blir gode vann enda bedre ved et større fiskepress med stang, vil jeg hevde.

Slik finner du storørreten i fjellet!
Følger du strategien til Rune Lillevik, vil du finne ditt storørretvann på Hardangervidda, i Bjørgefjell eller andre høyfjellstrakter. Her er oppskriften for Hardangervidda:

Ta utgangspunkt i et viddevann som Nordmannslågen, Bjornesfjorden, Veivatnet, Langesjøen eller Kvennsjøen. De er alle springbrett til storørretens rike. Oppsøk inn- og utløpene. Ta deg frem langs elver og bekker, oppover og nedover til vassdragets småvann og mindre tjern, og ikke minst: I de dype tjerna i enden av bekkene i over 1200 meters høyde, finner du trollørreten til Rune!

Nå biter storørreten på Hardangervidda!
Jeg har tatt med noen av tipsene fra Runes nyeste bok fordi jeg fra mine egne fisketurer vet at de fungerer. Dessuten er de rykende aktuelle. Det er akkurat i disse dager du bør oppsøke Hardangervidda – enten du jakter på halkilos og kilosfisken i Kvennsjøen og Kvenna - eller de følger Runes anvisning og stryker inn i de små høyfjellsvanna lenger inne i høyfjellet for å finne trollørreten han beskriver.

Sjelden har fangtsmulighetene vært større!
Det er flere tiår siden mulighetene har vært større til drømmefangster på Hardangervidda. De som er så heldige å være der akkurat nå, eller har anledning til å dra innover vidda i dagene frem mot fredningstida, kan oppleve eventyrlige fangster av verdens fineste fjellørret! En Droppen-spinner, en utsøkt klassiker av en flue eller en fristende mark servert med lettspinnstang, på liten krok og splitthagl i et inn- eller utos, eller i et dypt høytliggende lite vann eller tjern, kan gi deg et kick du aldri kommer over!

Fiskeerfaringer som vi alle har nytte av!
Rune skriver ikke bare om storfisken i de aller høyestliggende fjelltrakter. I boka finnes matnyttige tips om både redskap, om nattfiske, vårbeitefiske og mye annet som vi trenger å vite når vi beiner ut innover våre fristende høyfjellsvidder. Rune er ingen skrivebord-forfatter. Han er en kjempegod formidler av egne spennende fisketurer og erfaringer vi alle har nytte og glede av. Her er ikke bare skildringer av vakre solnedganger og skrattende ryper, men massevis av fakta og fiskeerfaring vi kan spinne videre på ved utforskningen av våre egne fjellvann.

Anmeldt av Eivind Fossheim med bilder hentet fra boka
Mer info:
Rune Lillevik
EPOST
www.isikte.no
Rune Lillevik:
FJELLØRRET- VEIEN TIL DE STORE
Landbruksforlaget
Pris kr.420,-
www.landbruksforlaget.no<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS