sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2001-12-08
Brasilianerne forguder sin bacalao - Rio de Janeiro
Brasilianerne forguder sin bacalao - Rio de Janeiro
Våre mest populære julegjester kommer fra det kalde nord, er årets slagord for julesalget av bacalao i Brasil. Bacalaoen av velsmakende norsk torsk er mer populært enn både svinekjøtt og kalkun, fastslår den norske fiskeriutsendingen i Rio de Janeiro, Per
Mens lutefiskelskere samles rundt bordene hjemme i Norge, går brasilianerne mann av huse for å nyte sin nasjonalrett av norsk torsk. Bacalaoen slår ut både svinekjøtt og kalkun som julemat i karnevalsbyen. Til tross for en prisøkning på 40 prosent i år, importeres det norsk klippfisk for nesten en milliard kroner.
Våre mest populære julegjester kommer fra det kalde nord, er budskapet som møter oss i matvarebutikkene i Rio. På den knallgule plakaten strekker en julenisse frem en bacalao-tallerken, over et velkjent motiv fra Lofoten.
Det gjelder å minne brasilianere om at den beste klippfisken av torsk, sei, lange og brosme kommer fra Norge. Selv om matkjennere betrakter norsk atlantisk torsk som den beste bacalaofisken, må vi kjempe for å beholde plassen som markedsledere. Over 90 prosent av all klippfisken her, kommer fra Norge, forteller den norske fiskeriutsending Per Christian Enge.

Overklassen vil kjøpe norsk torsk uansett prisen!
Elisabeth Lamosa er datter av en av de mest tradisjonsrike brasilianske agentene for norske klippfiskimportoerer i Rio og eier en spesialbutikk for klippfisk og tilhørende viner i det største varemagasinet i hele Brasil.
Når omsetningen av klippfisk fortsatt er høy til tross for den kraftige prisøkningen på grunn av kraftige prisøkningen som foelge av devaluering av Brasils valuta, beror det på at bacalaoen er en så sterk tradisjonsrett som mange ikke kan klare seg uten.

Med sine 170 millioner mennesker, er det nok mange som har gått over til klippfisk av storsei, som er betydelig billigere, men i Brasil er fremdeles minst 4 millioner mennesker som er så rike at prisen ikke spiller noen rolle, mener hun.
I butikken koster i dag klippfisk av torsk 175 kroner kiloen, seien 50 kroner. Og seien er forholdsvis stor, på rundt 3,5 kilo.

Fiskeboller av klippfisk frister ungdommen
Selv om norsk atlantisk klippfisk betraktes som den beste, overtar den billigere storseien mer og mer av markedet. Seien er sterkere i smaken og passer derfor bedre som råvare til de små fiskeboll-liknende bolinho, som lages av klippfisk og poteter. De benyttes som snacks og foretrekkes spesielt av ungdom, som skal føre bacalaotradisjonene videre, mener Elisabeth Lamosa.

I et stadig mer hektisk samfunn, ønsker folk stadig mer lettvinte produkter. Det betyr at vi må vanne ut klippefisken for dem og fryse den, klar til bruk, sier hun.

Atlantisk torsk bedre enn stillehavstorsk
Med de lavere norske torskekvoter og nordmenns gode avsetning av torsken sin til høyere priser på det europeiske markedet, frykter Elisabeth Lamosa at stillehavstorsken fra USA og Canada kan overta noe av den norske atlantiske torskens rolle i Brasil. Hun er kjent med at også norske klippfiskeeksportører kjøper en del stillehavstorsk til klippfisk for å dekke opp etterspørselen til bacalao i Brasil og Portugal, men fastholder at den atlantiske torsken er fastere og bedre egnet til de fleste bacalaorettene.

For å opprettholde sitt gode rennome og hindre at andre tar viktige markedsandeler, mener hun det er viktig at norske eksportører bruker atlantisk torsk av beste kvalitet og sikrer at Brasil og Portugal får nok av fisken til nasjonalrettene sine.

Både hvitvin og rødvin
Som fordrink foretrekker de fleste nasjonaldrammen caiperinha, laget av sukkerroer og tilsatt, lime og sukker. Til bacalaoen foretrekker de fleste rødvin, mens Elisabeth Lamosa velger en portugisisk hvitvin, og spesielt da nå ved juletider når sommeren og varmen er kommet for fullt. Når lunchgjestene nå før jul søker restaurantene, kan utetemperaturen være nærene 40 grader, og da smaker en hvitvin bedre, mener hun.
Til fiskebollene bolinhos drikker ungdommen ofte øl. Noen foretrekker en caiperinha i tillegg.

Verdens lengste fisk
Bacalaoen er verdens lengste fisk. Mens hodet ligger i Norge, er halen i Rio, sier bacalaokongen Antonio Mendes, og forklarer at det er grunnen til at brasilianere aldri har sett et bacalao-hode! Og bra kan det være. Et digert torskehode kunne lett redusere smaksopplevelsen. Mens det tidligere bare var spesialrestauranter for middelklassen som førte de mange bacalao-rettene, finner vi i dag bacalao på toppen av menyen til de mest eksklusive restaurantene i Rio. Hovmesteren på Antiquarius, en av byens aller beste matsteder, viste oss med stolthet sine spesielle bacalaoretter. Hver restaurant har sin spesialitet, og prisene ligger på samme nivå som hummer og annet sjøsnadder.

- En god husmor må kunne servere 365 bacalao-retter!
- Mange hevder at en god husmor bør kunne servere 365 forskjellige bacalaoretter i året, sier Elisabeth Lamosa.

To av hennes spesielle bacalaoretter er adoptert av vår fiskeriutsending Per Christian Enge og Eksportutvalget for fisk, og begge presenterer vi her for norske matmonser. Det kan være en fin kontrast til all den fete julematen hjemme...

bacalhaucomcastanhas

Bacalao med kastanjer
(Beregnet på 4 personer)
Ingredienser:
4 store/tykke fiskestykker med klippfisk (torsk eller lange), "vannet ut" i melk.
2 fedd hvitlok.
1 kg kastanjer (kan være frosne).
200 ml olivenolje.
500 g små poteter.
Salt og pepper.
1 teskje fennikelfrø.
Litt persille.
Svart oliven.

Fremgangsmåte:
Tine kastanjene.
Koke kastanjene i vann med salt og fennikelfrø.
Helle ut vannet.
Koke potetene.
Ta fiskestykkene ut av melken, og la melken renne godt av. Ta vare på melken.
Legg fiskestykkene i em ildfast (glass-)form med hakket hvitlok og litt pepper.
Tilsett poteter og kastanjer.
Hell over litt av melken som fisken har ligget i.
Server når "strukturen i fiskekjøttet" åpner seg, og potetene og kastanjene er gyllenbrune. Dekorer med oliven og persille.

Ovnsbakt bacalao
(Beregnet på 10 personer)

Ingredienser:
1 kg klippfisk (torsk, seil lange eller brosme)
2 kg poteter
4 middels store løk
100 g oliven
5 egg
250 ml olivenolje

Fremgangsmåte:
Forberedes på forhånd:

Klippfisken utvannes.
Potetene skrelles og deles i to.
Når klippfisken er ferdig utvannet fjerner man skinnet og koker fiskestykkene sammen med potetene.
Hell ut vannet og la fisken og potene avkjøles.
Riv fisken i små stykker og skjær potetene i små biter.
Kok eggene og skjær dem opp i biter.
Skjær opp løken.

Før servering:
Bruk en ildfast form og legg ingrediensene i formen på følgende måte; først et lag med revet klippfisk, så et lag med poteter og deretter et lag med løk, egg og oliven. Repetér til du har brukt alle ingrediensene bortsett fra 1/3 av potetene. Disse brukes til å lage potetmos.
Hell olivenolje over formen og dekk til med potetmos på toppen. Til slutt pensles overflaten med rå eggeplomme og formen settes i ovnen.Tekst og foto: eivind.fossheim@fiskeguiden.no
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 1 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS