sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2002-01-02
Ny norsk rekord for fluefisket ørret!
Ny norsk rekord for fluefisket ørret!
Bjoern Smith med rekordfisken fra Randselva. Litt av en hakafisk, som ringerikingen kaller hannfisken. Det andre bildet viser en av de andre 4 fiskene han fikk den samme uka!
Bjørn Smith fra Hønefoss fikk oppleve fluefiskerens store drøm på tampen av fiskesesongen i Randselva. Etter en spennende duell, kunne han den 21. september 2001 lande en ørret på 10,6 kilo på en flue han hadde bundet selv. Det er 550 gram over norgesrekorden for ørret tatt på flue, ifølge dagens rekordlister.
Det er ingen tilfeldighet at Bjørn Smith tok fjorårets største ørret i Randselva. I løpet av syv dager på tampen av fiskeseongen, landet han i alt 4 storørreter på den øverste strekningen under Viuldammen.
Den første fikk han på en tre toms devon-spinner på røysa i kanalen like før midnatt den 17.september. Den veide 5,2 kilo. Fiskekameraten Svein Gruer hjalp ham med landingen.

Selvbundet flue
To dager etterpå sto han med fluestanga på Sle. I enden av fortommen satt det en selvbundet flue da fisken tok. Snøret raste ut. Dette var store greier. Det ble en duell Bjørn som aldri vil glemme. I det ene øyeblikket følte han å ha overtaket. I neste sekund var det storørreten som hadde styringen. Ruggen rullet seg rundt for å kvitte seg med den stikkende flua. Foretok flere utras for å fri fra gubben der inne i strandsteinene. Men denne gangen var det Bjørn som vant duellen, med god hjelp fra Egil Nordalen som tailet den.

Flua: Dødaren
Her oppskriften på storørretflua til Bjørn Smith:
Krok nr.10, gul hale (hakle),rød butt (floss), svart kropp, sølv ribbe (tinsel), svart ving (tempelhund), jungel cock kind og svart hode. Bjørn bruker en 14 fot Fenwick fluestang og Guideline-snøre.

4 storørreter på 7 dager!
To dager senere var Bjørn atter på plass på Sle , sammen med fiskekameraten Tore Tangen. Tore gikk ut i elva og begynte først, Bjørn startet fisket litt ovenfor ham. Men som de fleste Randselva-fiskere kjenner til, er det langt mellom nappene. Det var stille. Da tåka lettet, gikk Tore land, men Bjørn ga seg ikke. Han nærmet seg plassen der han tidligere hadde fått storfisken. Og jamen dro det atter i snøret.

Det er ikke mulig, tenkte Bjørn. Ørreten var seig å få landet, men til slutt kunne Tore taile den, en rugg på 4,8 kilo.
Litt av en fangst i løpet av 7 dager!

bjarneSmith
Kunnskapsrik og dyktig fluefisker
Som lommekjent i Randselva må redaktøren av Fiskeguiden få fremheve at dette var litt av et raid. Jeg har selv fisket i elva i mange år, og i løpet av den tiden har jeg ikke fått så mange storørreter i hele perioden som Bjørn her tok i løpet av en uke. Som eksempel kan jeg nevne at jeg en sommer hadde 40 bomturer i Randselva uten å kjenne et napp! I tillegg til flaks, har tydeligvis Bjørn både den rette tålmodigheten og kunnskapene som må til, både om fluefiske og elvemiljøet, for å lykkes. De fleste av oss vet at det i elva er spesielle plasser som storfisken foretrekker. Tar du en storfisk, så merk deg stedet. Det tar ikke lang tid før en ny storfisk har overtatt den attraktive plassen, og du har en ny mulighet. Jeg regner med at Bjørn nå vet nøyaktig hvor storørreten tar når han presenterer den riktige flua på riktig måte på riktig sted på riktige vannstand ved riktige vanntemperatur og under de riktige lysforhold! Men som de fleste av oss vet, dette er heller ikke nok. I tillegg må vi ha litt tålmodighet og flaks.

Aldri mer?
Ved en elv på New Zealand opplevde jeg før nyttår å være sammen med en amerikaner som fisket etter en storørret i to timer før den satt på kroken. Gud vet hvor mange ganger han skiftet flue, mønster og krokstørrelse, før han kunne presentere noe ørreten endelig falt for. Innimellom måtte han ta pauser for å roe ned sitt utsøkte bytte. Men han hadde tålmodighet og jaktvilje som en skogskatt på jakt etter sitt bytte og fikk sin lønn for innsatsen.

Ny rekord
Men tilbake til Randselva, gyte- og oppvekstelva for Tyrifjord-ørreten. Under stamfiske er det tidligere tatt ørret på over 16 kilo, og på slutten av 1950- årene opplevde jeg også å se Kjell Grefsrud ta en ørret på 12 kilo på en av sine favorittfluer, en svart dobbeltkroket tradisjonell flue med lubben kropp. Men dette skjedde for 50 år siden, før rekordlistene ble oppfunnet. Bjørn Smiths storørret på 10,6 kilo fortjener så visst sin plass på toppen. Dette er nye norgesrekord på flue i nyere tid. ( Mer informasjon på Fiskeguidens side om Randselva).

Årets nyttårsønske fra Fiskeguidens redaktør:

Slipp ut igjen storfisken
Ved starten av et nytt år, gir Bjørns storfangst oss en grunn til å tenke over om det er riktig å ta opp all denne storfisken som er kommet opp i elvene for å gyte. At vi kan fiske på den er greitt nok, men å avlive den bør vi kanskje vurdere nærmere. Med det presset som er på storfisk-stammene i form av hardt fiske, forurensning , regulering og andre negative momenter, er det kanskje på tide å revidere våre holdninger til sportsfiske ved å slippe den levende ut igjen.

Vi bør kanskje være fornøyd med å ha lurt den på flua vår, tatt bilde av den og målt lengden på drømmefangsten?
Jeg må vedgå at jeg til nå ikke har sluppet ut igjen en eneste storfisk, men lover at jeg heretter vil gjøre det etter ha opplevd fluefisket i New Zealand. Til nå har jeg trodd at en opplevelsesrik fisketur ikke var over før jeg hadde spist fangsten sammen med gode venner. Nå har jeg endret oppfatning. Å slippe ut igjen en stor, vakker ørret, gir meg en større glede enn om jeg skulle knekket nakken på den og tatt den med hjem.eivind.fossheim@fiskeguiden.no
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 3 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS