sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2002-07-21
Prøv laksen og sjøørreten i øvre Driva!
Prøv laksen og sjøørreten i øvre Driva!
Bildet av Jan Skagen med en 7,8 kilos laks tatt i Skoremsfossen i helgen.Foto: Trude Innerdal, Opdalingen.
-Allerede den 14 juni ble de første fiskene observert på brekket av hølen under Ishoelbrua på Lønset. Dette var meget stor fisk og ifølge "gamlekara" rekordtidlig, forteller Øyvind Solem, leder av fiskeutvalget i Opdal Jæger & Fiskarlag i en sutuasjonsrapport om fisket i Driva ovenfor Gjøra til Fiskeguiden i dag. For ca 14 dager siden ble det sett 8 fisk ved Skoremsfossen i Drivdalen. Er elva stor, blir den stående i denne fossehølen.
Det var en gang....
Før Driva ble smittet med Gyrodactylus salaris, ble det her tatt dagsfangster på opptil 64 laks! Under gunstig vannføring kan laks og sjøørret vandre 4 kilometer videre oppover elva, og for mange år siden skal det være tatt en 1 mil ovenfor fossen. Den laksen må ha passert flere fosser som mange hevder det er umulig å forsere. Og er laksen først kommet opp dit, kan den gå nesten til Kongsvoll. Mange lurer på om det skjer i dag. Den tøffeste fossen har forandret seg, samtidig som det i juli og august hvert år registreres stadig mer laks både i Skoremsfossen og noen kilometer ovenfor. Men i gytetiden er det lite å se av den.
En annen forklaring kan være at det er blitt en "gyro fri" lomme i elva. Uansett får vi flere og flere laksparr for hvert år på strekningen fra Skoremsfossen og oppover.

Første storlaksen tatt i Skoremsfossen!
Så tilbake til dagens situasjon. Elva har nå fin vannstand (kunne kanskje vært litt lavere) og temperaturen er meget bra. Fredag kveld var den 12,4 ºC. Får vi slik elv fra nå og utover i august, kan vi oppleve et godt fluefiske. I fjor og forjor var det bra med fisk, men da var elva for kald og ofte for stor.
Til tross for gyroen, er det i år kommet opp en god del laks, også i Sunndalen har laksefangstene vært gode, og særlig mye smålaks den siste tiden.
Det merkelige er at det ikke er tatt mer av den utsatte finneklipte, ( merkede) laksen. Jeg har studert en dl av skjellprøvene, og av dette materialet ser det for meg ut til å være villaks. Senest under fiskekonkurransen som Sunndal Jeger og Fiskerforening arrangerte i helgen ble det tatt 9 smålaks av 36 fisk.
Fisket etter sjøørret startet meget bra i Sunndalen. Ja, juni-fangsten var den beste på mange år, med mye stor fisk.
Juli har ikke vært så bra der. Til tross for meget fin vannføring, har det vært lite fisk å få. Det virker som om fisken går svært fort og særlig på natten.

Ta frem fluestanga!
I det siste er det kommet bra med sjøørret til Oppdal, og det er fisk fra 2 kg og oppover. Men den er sky og dermed vrien å lure. Det beste tipset jeg kan gi, er at man bør finne frem fluestanga i klasse 7/8 og fiske onm natten.
Vi her i Oppdal bruker bare enhåndsstang og begynner aldri fisket før flaggermusa har vist seg. Vær også varsom med å vade for mye.

Fluevalg:
Av redskap kan jeg anbefale lett dressede fluer til kveldsfiske. Muddlere i krok 6-8 er etter hvert blitt min favoritt.
Telemarkskongen, Sølvdokka og Butcher er også gode fluer. På natta tyr jeg til svarte tuber og mørke utgaver av Thunder & Lightning i str 4-8.
De beste fiskeplassen for fluefiske finnes sør for Oppdal Sentrum. Granmo Camping er et godt utgangspunkt. Men også på Lønset er det flere fine fluestrekninger. For de som ikke fisker med flue, kan jeg anbefale spinner 12-16 gram. Panter og Meps fungere bra, særlig i september.

Desinfiser utstyret når du har fisket ferdig!
Men husk å desinfisere utstyret etter bruk for å hindre overføring av lakseparasitten til andre elver du skal fiske i senere.
Dette får du utført for 20 kroner på Shell i Oppdal sentrum. Her er det døgnåpent og her får du attest på at jobben er utført.
Fiskekort fåes kjøpt på alle sportsbutikker og hos Narvesen i Oppdal sentrum, samt ved Granmo camping i Drivdalen, skriver Øyvind Solem i sin interessante rapport fra Driva.<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS