sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2003-08-13
Eventyrlig duell i Bolvikelva!
Geir Minken Danielsens og Alf Kåre Olsens fisketur til en av hølene i Bolvikelva i Herrevassdraget forleden dag ble litt av et eventyr. Fiskeguiden får stadig vekk tilsendt meldinger om storlaks, men at det går an å få så mye dramatikk ut av en fisketur som her, trodde vi ikke var mulig. Vi slipper Minken løs med sin fargerike skikldring av duellen med sin 8 kilos laks:
-Ska vi fiske laks i dag, spør jeg en arbeidskamerat ”på trå`n”. – Å ja, svarer Alf Kåre Olsen i andre enden. Tre kvarter etter er vi på plass i en av hølene i Bolvikelva på Herre i Bamble. Elva har synki de siste tre døgna. Likevel, etter nesten 12 dager i full og halv flom, er det gått opp bra med laks fra Frierfjorden. Jeg har liggi i skauen i henimot tre dager der inne nå, - fått 7 fine, sølvblanke laks på mark og spinner til nå.

Alf Kåre og Minken rusler forsiktig ned skrenten mot en av de bedre hølene i Bolvikelva.
Sola står i senit – lager fin kontrast, mot grusen på elvebånn - viser konturer av store og små laks, som har gått opp elva de siste døgna.

Se den laksen!
-Å dæven broder! SE DEN laksen som svømmer der, du! Nermest gisper jeg …
Langsmed tre søkketømmer på bånn av elva svømmer en kjempe, av en laks…
Vi ser også mindre laks, en og annen sjøørret som svømmer rundt ute i strømmen over elvegrusen. Jeg vrenger av meg sekken. Rigger til Glaprisstanga fra Tom på Heistad, kipper en 12 gr`s Droppenspinner på sluklåsen. Alf Kåre stiger litt opp i elveskrenten – det er bratt ned mot elva, og fra der han står ser han faktisk bedre enn meg – kan gi meg råd om hvor jeg skal kaste baitet.

Den effektive spinneren!
Jeg smekker over bøylen på haspelsnella. Lårer spinneren en drøy meter ned fra stangtuppen – hiver ut baitet i en bue over mot andre sida av elva. Spinner`n er i gang i vannet omtrentlig før den har tatt vannet, p.g.a lav vannføring. Tre kast. Fire kast. KAPOW! FAST FISK!

-Ji, haaaaaaa! Der sitter`n broder! Brøler jeg til Alf Kåre. Riv og røsk og dudlidittendæven, som laksen skjærer av sted nedover elva!!!

Hvert jag kjennes som elektriske støt gjennom kroppen. Jeg merker blodpumpa jager seg opp i hurtigtogtempo. Adrenalinet fosser gjennom kroppen. Vanvittig følelse, dette her: LAKSEFEBER! Laksen tverrvender nede ved brekket i hølen. Jager oppstrøms igjen, og med ett , ser jeg spinneren min flere meter foran laksekjeften. Laksen er diger, minst 7 – 8 kg…

-Jammen i jøssenavn Alf Kåre! –Å ære som skjer`a? Laksen har jo ikke tatt MIN spinner den!

Med sluk i kjeften
Rett etterpå oppklares mysteriet; Laksen har en sluk i kjeften. Bakenfor denne ligger det 4 – 5 meter snøre og flagger i strømmen. Det er dette snøret, som har vikla seg inn i tre-kroken på spinner`n min. Jøye meg!

Så brenner laksen av sted oppover elva igjen – slår rundt i en u-sving , jager nedstrøms og setter snøret fast i en oppflisa tømmerstokk.

– NEIII! Skriker jeg. Kjenner no`n jævla røssk i stanga – laksen sliter snøret tvert av…

Skvær gåen – uten mer mot igjen – knust i sjelen, vagger jeg inn mot elvebredden og setter meg ned på en stokk. Flærrer av meg no`n gloser som omtrentlig får grankonglinger til å falle mot marken. –Fyttihælvete Alf Kåre! Så nær og endog SÅ, fjærn…

SAMME LAKS - FIGHT NO. 2
Mens Alf Kåre og jeg sloss med laksen, ankommer en sambygdning ; Morten Kåsastul sammen med søstersønnen. Morten har med kamera. Tar bilder av fighten, og blir skvær hekta. Etter et kvarter eller så, rusler jeg nedover elva og vader over på motsatt side. Det er bare laks som ”svømmer” oppi hue mitt nå!!!

Alf Kåre står oppe i skråningen igjen – ser etter hvor laksen svømmer. Han dirigerer. Minken kaster. KAPOW! Igjen.
–Fast fisk, for hælvete, brøler jeg til Alf Kåre. Morten, som står i kulpen ovenfor, kommer i ”110” nedover elvebredden med kamera klar igjen. Så følger en forrykendes laksefight som jeg nok aldri kommer til og oppleve igjen!

Jeg må bare hive meg rett ut i elva. I sidesynet – mitt i etterkant hogget, ser jeg Alf Kåre komme nedover skråningen i ville hallingkast.

– Oi! Nå slår`n seg no fryktlig! Er min første tanke. Alf Kåre treffer en stein nede ved elvebredden. Snurrer rundt seg sjøl, og så er`n på beina. –Haru`n? Sitter`n? Er`n på laksen? Er det første han sier etter niristing på skallen. Da skjønner jeg alt er i orden, og kan konsentrere meg om laksen…

Så kommer eksplosjonen!
Laksen står en stund stille mitt i elva. Så legger jeg press på`n. Reaksjonen venter ikke: Laksen eksploderer i et lynjag oppover elva. Jeg blir dratt rett overende, og laksen tar meg på slep oppover elva – MOT strømmen, en tre – fire meter. – DÆVEN, for en følelse!!!

Uten forvarsel jager Havets Konge til i en vanvittig snuopprasjon – uler nedstrøms igjen – jeg rekker ikke reagere, og føren jeg veit ordet av det er laksen forbi meg. IGJEN, går jeg” på raua” å blir dratt under vann av laksen og halt med nedstrøms i elva…

Jeg begynner å bli sliten. Vannet står meg til livet. Laksen viser ikke nevnverdig tegn til utmattelse. Laksen og jeg har flere dueller ute i hølen. I et av jaga fisken har nedstrøms, blir den stoppet av Alf Kåre som hiver seg på elva foran den. Da tverrvender den – går opp i hølen igjen – står å sturer, mellom basketaka. – Å herreguuud, den må vel få i seg mjølkesyra snart! Brøler jeg til ”hvem”?

For et syn!
Så begynner jeg å kjenne kreftene avta i Kongen. Snøret står fra stanga og ned mot laksekjeften som en spendt violinstreng. Jeg vasser mot bredden. –At ikke Hydro Finesnøret ryker? Det er bare 0,15 med 9 kg`s bruddstyrke…

Laksen viser seg i voldsomme vridninger og vreng ved elvebredden, i kampens siste fase. For, et SYYYN! Også SÅ blank, som den er…
Jeg har nesten ikke krefter igjen. I det laksen siger opp mot bredden hiver jeg meg over den. Den våkner kraftig til live – ikke rart det, å prøver stikke ut i elva igjen. Da gir jeg den knyttneve på knyttneve i skallen så det smeller!
I det fjerne aner jeg Morten Kåsastul med kamera – men heller ikke mer , jeg er SÅ, sliten! -Å herreguuud, kamerater! Laksen er berga! Gauler jeg ut…

Ved elvebreddens siste strabaser i kampens sluttfase har spinneren løsnet fra laksekjeften – laksen har regelrett revet kjeften i filler, uten at krokfestet røk før dens bane ble beseglet… Jeg har tatt mangen laks – større også, men aldri, skal jeg glemme denne hellige laksefight! Takk til Bolvikelva – til Alf Kåre og Morten, for uslettelig laksefiskerminne. Ja, slik slutter Geir Minken Danielsen årets dramatiske fiskehistorie fra Herrevassdraget, og legger ved et bilde av Geir og Alf Kåre med laksen som bevis på at historien er sann!!!!<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS