sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2001-10-24
Ta med fluestanga til Syden!
Ta med kjæresten og fluestanga på badeferie til Syden i vinter. Stå opp grytidlig og jakt på storfisk som fremdeles jager i strandsonen. Skaff deg en firedelt fluestang som er lett å putte i sekken, sier Fiskeguidens redaktør som akkurat nå befinner seg på koralløya Caye Caulkner i Belize.
- Der! En bonefish bryter vannspeilet. I morgensola ser vi et lysglimt av den sølvblanke siden mot den korallhvite sandbunnen. Fiskeguiden Peggie (bildene)legger flua, ikke i vaket, men et meter hitenfor. I rykk på 20- 30 cm, trekker han snøret inn. Vi følger spent fiskens reaksjon. Jo, den følger etter. Det betyr at Peggie øker hastigheten. Og trikset virker. Fisken griper flua begjærlig. Et lett tilslag. Det er tilstrekkelig å reise stanga. Den sitter! Snøret raser ut. Med en fortomspiss på 0.10 mm, er det ikke Peggie, men fisken som styrer første fase av duellen.

Bonefish`en kjører seg ned i gresset, der den best liker å beite grytidlig morgen. Fortommen ryker. Duellen er over. Men Peggie er like blid. –Synd du ikke fikk noen fangst å vise frem på Fiskeguiden din, sier han, litt skuffet.

Han setter på en ny flue. Men bonefish`en er borte. Isteden skimter vi skyggen av en lang ubåtlignende blågrå kropp i kjølvannet av flua. Peggie rykker til. Han vil ikke miste enda en dyrekjøpt flue . Skal vi ta barracudaen, må vi bruke en syltynn stålwire som fortom, sier han, og legger fra seg stanga.
Det blir ingen fangst på oss denne formiddagen. Isteden forteller Peggie om fluefisket på koraløya Cay Caulker ute ved verdens nest største korallrev i Belize.

Piggie
Crazy Charlie
Han viser meg fluestanga si, en amerikanskbygget 9 fot enhåndsstang med flytesnøre i klasse 8-9. Fortommen ender ut i en spiss på 0.10 mm. Jeg ville aldri brukt tynnere enn 0.15, på sjøfiske som dette.
Crazy Charlie heter flua han bruker. Den bindes av bucktails på krok nr. 6 i forskjellige farger og med øyne som stikker ut fra framkroppen ved fiske på litt dypere vann. Beste fisketiden er fra 6 om morgenen til kl. 12 og fra kl. 14 til 18, sier Peggie. Bonefish kan du få året rundt utenfor de hvite badestrendene. Taipoon og Permit biter best i juni og juli, poengterer han.
Jeg er den første fisketuristen på øya nå i regntiden. De amerikanske fluefiskerne kommer først i november, sier Peggie.

Bruk solbriller og vadesko
Beste fisket skjer ved morgengry. Da er fisken nær land , men er særdeles ky. Ofte må du krype deg innpå den og bruke små fluer for å lure den på kroken. Når sola kommer, trekker fisken litt utpå. Da må du bruke litt større fluer med øyne på og fiske litt dypere.
Selvsagt kan du blindfiske, men det beste er å speide etter vakende fisk og lure deg innpå den, sier Peggie. Når sjøen ligger stille, kan du skimte de sølvblanke halefinnene. Andre ganger tar den riktige luftsprang i sin jakt på småfiskstimene.
Peggie anbefaler polaroidbriller og advarer mot å vade barbent omkring, selv om bunnforholdene ser aldri så fine ut. Bruk vadesko med gummisåle som går godt opp over ankelen. De fleste av oss har hørt om stonefish. Å tråkke på den kan være dødelig. Dessuten kan du lett skjære deg opp på skjell og rester av koraller der du vimser omkring ute i brenningene.

Ta med eget flueutstyr!
Peggie understreker at sportsfiskere må ta med seg eget flueutstyr. Mange steder er det umulig å leie seg fluestang og utstyr under sørlige himmelstrøk. De fleste feriestedene sørpå er først og fremst giret på deep sea fiske etter havets storvilt til priser som norske sportsfiskere får bakoversveis av. Dessuten er det ofte dårlig havfiske sørpå når vi nordmenn trekker dit vinterstid. Det blir direkte kjedelig å sitte der i timevis med et kobbel av havfiskestenger uten å kjenne et napp, uten å se en fisk, og med eksos fra den hurtiggående havfiskebåten og dønninger som bare de sjøsterkeste av oss kan tåle.

Oppsøk en lokal sportsfisker
Redningen blir å kaste ut et snøre med agn som ett eller annet bunnvesen klorer seg fast i. Sist jeg utenfor Teneriffe måtte ty til bunnfiske, trakk jeg opp en kjempeblekksprut som både tilgriset båten og satte kapteinens humør på prøve i hans kamp om å få udyret tilbake i sjøen.

Nei – skaff deg en fluestang i fire deler og velg deg ut noen fluer du kan finne oppskriften til i amerikanske magasiner eller internett-sider, og bli med kjæresten på badeferie til Syden. Ikke alle liker å slikke sol og snorkle hele dagen. Noen av oss er mer opptatt av fisken som vaker og spretter rundt oss. Å ta med seg fluestanga og vade ut i sjøen ved morgengry, før sola stiger opp av havet. Kast etter jagende fisk som fortsatt finnes langs land. Kanskje ligger badeferiens overraskelse der? Vi unner deg å kjempe med en barracuda!
Et godt tips til slutt: Kutt ut fisketurene i turoperatørenes programmer. Søk heller kontakt med en lokal sportsfisker og bli med ham ut i brenningene eller i båten hans til en forhåndsbestemt pris.eivind.fossheim@fiskeguiden.no
på Caye Caulker i Belize
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS