sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2006-02-20
Hva er livet uten nypreppa løyper og fluefiske!
Hva skulle en fluefisker som meg finne på i ventetiden om jeg ikke kunne kastet meg ut i de nypreppa skiløypene? Det undrer han seg over, Fiskeguidens nye medarbeider Tin Are Linderud, der han går og drømmer om nye kast med tørrflua ved skogsvannet sitt.
Det er så vidt jeg kan se over snøfonnene utenfor vindu. Reiser jeg meg opp ser jeg akkurat rådyrene som varsomt tråkker rundt på foringsplassene. Skogen som kranser vårt lille tun virker motløs under snøens tyngde. Skjerper jeg blikket ser jeg imidlertid en liten lysning inne i skogen. Nypreppa skiløyper! Skiløypa ligger rett bak granene og innbyr til lange skiturer under glitrende forhold. Heldigvis.

I hele høst konkurrerte mediene om de dystreste meteorologiske fremtidsutsiktene. Det skulle bli varmere når vi forventet kulde, kaldere når vi forventet varme og stort sett mer vind og regn når vi ønsket lune solskinnsdager. Prognosene skremte vannet av meg. Jeg så for meg vinter etter vinter som regna bort kun avløst av somre som blåste bort. Farvel langrenn og farvel tørrfluefiske! I og for seg greit at blonde, framtunge blondiner på tv 2 prøver å skremme meg. Mulig det skyldes feil fokus men jeg klarer aldri helt å fokusere på hva de egentlig sier. Når Gislefoss derimot, med tyngde, hevder at pudderføre og lumre klekkedager snart er en sagablott blir jeg virkelig redd. Hva skal man finne på hvis prognosene slår til? Sydenturer og innebandy? Ikke akkurat noen drømmesituasjon.

fiskesno2.jpgEtter en lang høst med uttallige jaktturer og kvelder med fluebinding merket jeg at svettetoktene kom tettere. Var det ikke på tide med snø og skiføre? At november er mørk og trist, er jo helt normalt og greit nok. Desember med broddeføre, frykt for lårhalsbrudd og stygge strekkskader fremtvinger imidlertid en ekkel følelse i magen. Jeg blir sur og mutt og slutter helt å binde fluer. Brukbar rødvin og ”Bård & Lars” på dvd blir en midlertidig krykke helt til omgivelsenes forventning til julekos og der tilhørende handel feier beina under en igjen. En og annen kompis prøver å lure meg ut til fjorden for å denge streamere fra glatte svaberg i sludd og nordavind men jeg klarer heldigvis å vri meg unna. I selvmedlidenhet faller jeg tilbake til gjæra druer og fiskeporno.

Men så, det nye året er som nyest og snøen laver ned. Kort tid etter kan jeg skimte lysene fra preppemaskinen inne i skogen. Grusskia settes bort og gromskia hentes inn for prepping. Tunge snøperioder avløses av en og annen mildværsperiode men aldri lenge nok til å true utsiktene til en lang og god vinter. Alt faller på plass. Humøret stiger, selvpåført isolasjon fra jula forbrennes og fablene om fluefiskesesongen jeg har i vente blir flere og sterkere.

Bindestikka kommer frem igjen, kart pløyes og kalenderen fylles med fisketurer langt forbi hva som er realistisk og gjennomførbart for en noenlunde ansvarlig familiefar. Enkelte kvelder tar jeg meg i å gå rundt å kjæle med stenger og sneller. Vi har heldigvis god plass inne skauen her jeg bor. Står jeg midt i hagen kan jeg legge ut lina i alle himmelretninger uten å hekte i ledninger, takrenner eller kjerr, noe som er svært gunstig for en middels idiot med fiskeabstinenser i midten av februar. Et og annet skjevt blikk fra tilfeldig forbipasserende får man jo der man står og kaster med snø til livet, men slikt venner man seg fort til. Slik jeg ser det er det jo de som går glipp av noe meningsfullt. Jo mer jeg får ut av vinteren jo mer ser jeg frem til sommeren. Det går fortsatt i en del fiskefilmer og rødvin men nå som stimuli til drømmer om sommeren som skal komme, ikke som en trøst til minner fra en svunnet tid.

Fiskeguidens nye medarbeider Tin Are Linderud (36)er utdannet naturforvalter. Han har jobbet seks år som fagkonsulent og anleggsbestyrer ved Oslomarkas Fiskeadministrasjon. Dessuten er han en lidenskapelig fluefisker og spesielt opptatt av tørrfluefiske i ferskvann. Han har drevet med kursing i fluekastingopplæring i fluefiske. Våre lesere vil få høre mere fra ham i tekst og bilder i tiden femover.<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS