sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2006-05-14
La deg ikke lure av fristende laksefiske-tilbud!
Fiskesugne som vi er etter å kjenne den første storlaksen, lar vi oss lett friste til å kaste oss over tilbud på laksefiske fra den første tillatte fiskedagen. Men la deg ikke lure. Bare i noen ganske få elver er det mulig å få laks fra fiskestart. I de fleste elvene får du ingenting før 15.juni eller nærmere St.Hans. Hvordan du skal unngå å bli lurt? Her er Fiskeguidens oppskrift:
Som førstegangsfisker i en ny lakseelv bør du forsikre deg om at det er laks på elva. Det får du bekreftet ved å be om fangststatistikken for det aktuelle valdet de tre siste årene, der det også skal fremgå når de første laksene ble tatt og hvordan fangstene fordeler seg utover i sesongen. Å bli tilbudt å fiske på en eksklusiv strekning der elveeieren ikke fører fangstdagbok, må du stille deg skeptisk til. Uten å dokumentere at det normalt finnes laks på elva i denne tiden, ville vi droppe hele greia.

Loddtrekning
I mange elver med mye og stor laks på elva fra fiskestart, er som regel alt opptatt den første uka, som f. eks. i Flekkeelva i Sunnfjord (bildet). Her har faste fiskere fortrinnsrett mens andre må finne seg å bli med på en loddtrekning for mulige ledige stenger. I nedre deler av Namsen og andre kjente vassdrag med mye fisk fra starten av, er laksepremieren blitt litt av en folkefest. Det skjer i Bjøra, i Stordalselva i Åfjord og i Mandalselva.

Bjøra avhengig av riktig vannføring og temperatur.
Bjøra – der fisket begynner i natt – er svært avhengig av riktig vannføring og vanntemperatur. Den første uka i Bjøra, og i mange andre elver som er svært tamperatur- og vannavhengige, blir derfor tidligfisket ofte ren gambling, og spesielt for den som fisker her for første gang. Søk heller hit senere i sesongen. Det er fremdeles storlaks i elva. På den annen side kan en riktig vannføring og temperatur føre til et kjempefiske, slik mange håper skal skje til natta!

La deg ikke lure til å leie transportstrekininger!
Mange elver skryter av å ha kilometerlange elvestrekninger. Det høres bra ut, men vi må huske på at mesteparten er transportstrekninger, der laksen ikke stopper og svært sjelden biter. Hold deg unna leie av slike laksetomme steder. Skal du kjøpe fiskekort her, må du få dokumentert at her jevnlig blir tatt laks i den perioden det er snakk om. Dessuten er det på slike transportstrekninger nesten håpløst å vite hvor laksetakene er. Det kan du bare få vite av en fiskeguide eller en lokalkjent fisker.

Lavtrykk-surfere!
I mange mindre vestlandselver, som er veldig vannavhengige, er det vanskelig å utpeke laksetakene. Fisken flytter seg ofte og inntar standplasser alt etter om vannføringen er stor eller liten. Ved liten vannføring kan du overraskes av å få laks selv i de minste skvalpestrykene, der tilgangen på oksygen er god. Når varmt regn pøser ned i bøtter og spann, og elvene flømmer opp, er det bare å kaste seg i bilen og søke nærmeste lakseelv. Sportsfiskere som har anledning til å rykke ut på kort varsel, kalles for lavtrykk-surfere. Når lavtrykkene står i kø, har de alltid en fridag til gode på jobben som de avspasserer lynrapt!

Kjøp deg inn i en fiskegruppe!
For en nybegynner eller en fisker som første gang kommer til en ny elv, bør man forsøke å kjøpe seg inn i en fiskegruppe som leier en strekning år etter år og kjenner fiskeplassene og fiskemetodene. Sammen spleiser man på en forholdsvis kostbar elvestrekning med gode forhold. Her får man lære alle nødvendige knep og får en fin start på det utrolige fiskerlivet vi alle er så hekta på. For en fluefisker vil det være naturlig å komme inn i en gjeng – der alle bruker kun flue. I andre tilfeller kan man søke seg til en gruppe som fisker med det meste, alt etter forholdene, men hvor fiskegleden og det sosiale samværet fortsatt er det viktigste.

Du behøver ikke å være noen kasteekspert!
Du må ikke være kjendis eller kasteekspert for å få laks. Av og til kan vi få inntrykk av det fra tv-filmene, dvd-ene, stabelen av fiskebøker og fiskebladenes reportasjer. Sist sommer fulgte jeg tre ekstremt dyktige fluefiskere der de i tur og orden saumfarte hver bidige meter av fiskestrekingen med hva jeg vil kalle for perfekte kast. Hver eneste gang landet de flua perfekt ved motsatte bredd og dro den hjem rett fra boka. Ikke et napp. Ikke en fisk reiste seg. Etterpå kom kompisen min slengende med enhåndsstanga, med kast som gikk litt for mye på tvers og litt for langt nedstrøms. De fleste kastene var mislykket sett med ekspertenes blikk. Men laksen tente likevel, eller kanskje nettopp derfor.

Etter landingen av den 7 kilos laksen, ble vi selvsagt forbauset over å finne to knuter på fortommen som ikke skulle vært der. Jeg kjente meg igjen. Det er ikke bestandig så lett å gjøre alt så riktig når trua er på topp og du vet at laksen kan ta på ditt neste kast. Da kan man lett glemme å kontrollere fortommen for uønskede knuter og både kastene og serveringen av flua kan bli så som så...<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS