sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2001-10-11
Den gamle mannen og havet
Jorda rundt

I mangel på laks- og sjøørretfiske her hjemme, har Fiskeguidens redaktør lagt ut på en reise jorda rundt.
Hans første rapport er fra Cuba, der han har møtt fiskeguiden og skipperen til forfatteren Ernes Hemingway, den nå 104 år gamle Gregori Fuentes!
Havets storvilt
Laksefiske! Nei, det er havets storvilt Greorgi Fuentes har vært opptatt av i hele sitt lange liv. Det går et lysstreif over hans gamle, værslitte og vennlige ansikt. Jeg ser restene av hans klare skipperblikk. Glimtet i hans trette øyne. En sportsfisker bli aldri for gammel til å glede seg over og dele sine minner og livets mange opplevelser med gode venner.
Mannen jeg har æren og gleden av å møte hjemme i sin stue i fiskerlandsbyen Cojimar utenfor Havana, fylte 104 år 11.juli. Han tar et nytt drag av sin daglige sigar. Med sitt barnebarn Rafael Valdes Fuentes som tolk, forteller han atter en gang om sin tid som fiskeguide og skipper ombord i yachten Pilar, fra sine uttalige fisketurer sammen med sin gode venn, forfatteren Ernest Hemningway.

Romanens nøkkelfigur
Det var et møte med en gammel fisker på en tur over til Paradice Keys utenfor Florida-kysten som inspirerte Hemingway til å skrive sin berømte roman om Den gamle mannen og havet, som ble utgitt i 1953, forteller Gregori Fuentes.
Som ramme for sin roman brukte Hemningway fiskerlandsbyen Cojimar, der Gregori fortsatt bor. Her lå Hemingways yacht Pilar fortøyd. Her ligger fremdeles restauranten La Terraza. Og hvem var romanens nøkklefigur Santiago? Det var meg, bekrefter Gregori.

Peruianske marlins gjør de høyeste luftsprang
Det er laget to filminnspillinger av den berømte romanen. Den ene med Spencer Tracy, den andre med Antony Quinn. De fleste fiskeopptakene ble imidlertid foretatt utenfor Cabo Blanco i Peru, siden cubanske marlin sjelden gjør så høye luftsprang som storfisken der nede.
Internasjonal havfiskekonkurranse
Fiskerlandsbyen Cojimar var også det opprinnelige utgangspunktet for den årlige internasjonale havfiskekonkurransen Ernest Hemingway International Billfish Tournament. Men det var først det fjerde året, etter at Hemningway i 1953 kom ut med sin roman Mannen og havet, at havfisket på Cuba ble plassert på verdenskartet. Siden er konkurranse flyttet over til Tarara, men til sommeren er den lagt til den store Marina Hemingway vest for Havana. Dette skjer i juli. Da er sjansene størst til å ta rekordfisken.

Balck Marlin på over 770 kilo!
- Med denne syv fot lange havfiskestanga, og Pen Senator-snella fylt med dacronsnøre, tok Hemingway og jeg vår største fangst, beretter han, og peker på bildet av en Black Marlin på over 770 kilo (1542 pund).

Samspillet mellom fisker og skipper er avgjørende
Han benekter at det er skipperen ombord som egentlig har æren for fangsten.
-I en havfiskebåt er det samspillet mellom fisker og skipperen og båtens egenskaper som er avgjørende om vi lykkes å kroke fisken og få den ombord, sier Gregori.

Sigar, rom og omgang med vcakre kvinner!
De fleste journalister som møter gamle folk, ønsker gjerne å få oppskriften på et så langt liv.
Rafael knegger av latter. Gregori må smile. Gregori hører tydeligvis fremdeles hva folk sier. Han har fortsatt et bra syn og kan gi korte, klare svar på det han blir spurt om.
-Skal vi følge Gregoris livsstil, må oppskriften bli å ta sin daglige sterke sigar, sitt glass med rom og i større grad omgåes vakre kvinner, forklarer Rafael.
-Hvorfor det fortsatt er liv i meg? Jo, Gud har rett og slett glemt meg, tilføyer Gregori. Kanskje Vårherre mener jeg har det vel godt hernede som i hans paradis...
Den gamle mannen og havet
En daglig sterk sigar, et glass rom og omgang med vakre kvinner, er Gregori Fuentes (104 år) oppskrift på et langt liv.

Gregoris barnebarn, Rafael Valdes Fuentes med havfisketanga som Ernest Hemingway tok sin black marlin på over 770 kilo!
På Cuba: eivind.fossheim@fiskeguiden.no

<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 1 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS