sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2005-12-31
-Markfiske mer krevende enn fluefiske!
- Et godt måltid laks er halve fiskeopplevelsen, sier Morten Rødningen, og fastholder i et intervju med avisen Sør-Trøndelag at han ikke vil ha noe av et påbud om fang og slipp i Orkla. Han mener at å fiske laks med mark er mer krevende enn fluefiske.Uansett var det en kunst av Bodil Reitan å lande denne 18,7 kilos-laksen på flue.
Morten Rødningen er leder i Fagrådet for Orkla, leder i fiskeutvalget i Rennebu Jeger og Fiskeforening, lidenskapelig Orklafisker, og en av de aktive i kultiveringsarbeidet i Orkla. Han er kraftig provosert over utspillet fra Trond og Knut Syrstad om å innføre fang og slipp i Orkla.

Rødningen sier han har stor respekt for det Team Syrstad har oppnådd. Han kan også være enig i en del av synspunktene. Han enig i målet, nemlig å styrke laksestammen i Orkla. Men ikke i virkemidlene.

Morten Rødningen mener en sportsfisker som drar ned til elva for å leke seg med laksen, for etterpå å kjøpe seg en hamburger på bensinstasjonen, ikke bare har mistet en dimensjon av sportsfisket. Men også en dimensjon av livet. Respekt for naturen er uforenlig med fang og slipp. At sportsfiskerne i elva aldri tenker mat sier han er tullprat.

- En ikke ukjent kokk ved navn Arne Brimi har vist oss at viltet og fisken er de fineste råvarene vi har til en uovertruffen middag. Vi forvalter viltet i skog og mark ut fra et høstingsprinsipp. Ingen skyter på elgen med bedøvelsespil, tar bilde av den og lar den springe i svime tilbake i skogen. Vi forvalter fisken ut fra samme prinsipp. Fisk laks og slå den i huet med noe hardt, med god samvittighet. Den som vil kjøre fisken lengst mulig, for å kjenne gleden ved fast fisk, kan reise ut på kysten og dra torsk og sei. En kjent sportsfisker har sagt at kjøretida av laksen er maks et minutt pr. kilo. Det borger for å lande laksen raskt og effektivt, sier Morten Rødningen til avisen.

Markfiske mer krevende enn fluefiske!
Morten Rødningen har fisket laks i Orkla i en årrekke med flue, sluk og mark. Han er ofte blitt provosert over at fluefiske gjerne blir betraktet som noe eksklusivt og «forfinet». Selv er han ikke i tvil om at fiske med mark og sluk krever mer av fiskeren enn å bruke flua.

- Fluefiske er det enkleste fisket. Har du først lært deg fluekasting, gjør elva resten. Flua driver med strømmen, fisken går opp for å bite. Med mark og sluk må du være mer konsentrert og du må søke plassene. Og å sikre mot å sitte fast i bunnen. Samtidig er fluefiske helt klart det mest effektive, ikke minst på sensommeren. Hvis man effektivt vil regulere fangstene med redskapsforbud, er det fluefiske som må forbys i august, sier Morten Rødningen.

Snobberi
Lederen for Fagrådet i Orkla presiserer at det han mener er fluefiskeadelen, utgjør bare ei viss gruppe av fiskerne i Orkla. Men han har en kraftsalve mot det som holder på å utvikle seg til et snobberi innen enkelte sportsfiskemiljøer.

- Selv har jeg opplevd at sportsfiskere er kommet bort til meg, plukket på fluestanga mi og sagt at, jo stanga er bra den, men den er jo ikke årets modell. Det som er verre er at kommer du ned til elva med ei slukstang, eller ei stor tugge mark på kroken, blir du nærmest spyttet på. Det er slett ikke slik at alle går rundt med siste nytt med fluefiskeutstyr til titusenvis av kroner. Og jeg vet utmerket godt at markfiske gir en minst like rik sportsfiskeopplevelse, sier Rødningen.

Folkets lakseelv!
Orkla er blitt betgnet som folkets lakseelv. Til avisen Sør-Trøndelag sier Rødningen at vi ikke må ikke dyrke fram en kultur som ekskluderer noen grupper fiskere. Selv har han alltid hatt stor sans for «gamlekara», som kommer ned til elva for å ha det sosialt. Og for kanskje å ta hjem en laks eller to. Laksestammen i Norge er ikke så truet at vi ikke kan høste av den. Og hvis vi høster med fornuft, vil det aldri bli nødvendig med fang og slipp, mener Morten Rødningen.
(Foto: Rune Krogdahl)

<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 2 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS