sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Sportsfiske-Nytt fra Fiskeguiden.no
Publisert: 2006-03-11
Fiskeguiden : Markfiske er ikke dyrplageri!
Den sveitsiske fanatiske fluefiskeren Joe Bachmann fortsetter sin håpløse kamp for å forby markfiske i Namsen, og hevder i Namdalsavisa at å fiske med mark er dyrplageri. Det er feil. Å kjøre på en laks i timesvis på flue til den er sprengt, er minst like smertefullt. Dessuten kvitter fisken seg like lett med en markkrok som ei flue når snøret ryker, fastholder Fiskeguiden.
Dersom du sliter en laks eller ørret, er det fastslått ved praktiske forsøk at fisken allerede etter et par dager har kvittet seg med enkeltkroker- enten det gjelder flue eller mark. Såret sveller ut som en byll og avviser metallkroken. Ja, fra Randselva vet vi at storørret til og med har kvittet seg med hele kroksett til devon-spinner i løpet av tre dager! Derfor finner vi sjelden fisk med slitt redskap i kjeften selv i elver der det fiskes hardt og slites en god del fisk.

En erfaren sportsfisker bør ha lært seg at man fisker med den redskapen som gir mest spenning og glede og aller helst en fisk på kroken. Du velger ditt lovlige utstyr alt etter årstid, vanntemperatur, vannføring og fiskeplassen. Noen setter fangsten øverst på ønskelisten, og tar den gjerne på mark om alt annet virker feil. Andre tviholder på flua selv under forhold som det virker håpløst å få reist fisken. Dem om det, men slutt å kritisere markfiskerne. Vi vil hevde at minst 80 prosent av laksen i Norge blir tatt på mark, også av sportsfiskere som prioriterer fluefiske.

En kjent engelsk fluefisker og fluefiskebok-forfatter unngikk å fortelle at storlaksen på forsiden av hans fra Vosso var tatt på sluk.Det ville være forsmedelig for en engelskmann som alltid fisket med flue...

Med mangeårig erfaring som forvalter av lakselver og som lakseguide,mener jeg det ville være galt å forby markfiske. Også for fiske med sluk, som jo også er effektiv redskap i tider når fisken ikke vil ta flua. Å forby slukfiske vil utestenge mange av gjestene til utenlandske fluefiskere på Norges-besøk. Og ikke minst vil det gå ut over firmagrupper, der bare et fåtall er fluefiskere.

Jeg er enig i at det i mange elver bør opprettes egne fluesoner, mens det i dype i høler i andre soner kan være mest riktig å tillate sluk- og markfiske. På den måten blir det plass til alle, og man unngår misunnelse fra de som for enhver pris bruker flue og som tror at markfisket er så mye lettere og mer effektivt. I mange elver er det nesten umulig å få fisken til å ta flue, mens det finnes vassdrag som Alta, der laksen foretrekker flue fremfor sluk, mener redaktøren av Fiskeguiden, Eivind Fossheim.

Grusomt!
- Det er rett og slett ikke holdbart å sitte og se på at markfisket skal få fortsette. Skadene på de laksene som klarer å slite snøret og komme unna, er grusomme, sier sveitseren Joe Backmann til Namdalsavisa. Han har fisket i Namsen i over 30 år.

- En skam!
Spesielt er han opptatt av markfisket som foregår fra midten av august og utover til sesongen er ferdig. I disse to ukene, blir hundrevis av lakser fjernet fra elva.
Mange av disse har magen full av hundretusener av egg.
- Hvis man virkelig ønsker å bevare laksestammen, så skjønner jeg ikke hvorfor markfisket får fortsette. Dette er ikke noe normalt fiske, egentlig er det en skam, sier Bachmann, med klar adresse til både lakseforvaltninga og ledelsen i vassdraget.

- Jeg håper virkelig ikke at Riise-Hanssen mener at markfisket har noe med den flotte laksefiskesporten å gjøre, sier Bachmann, som ikke vil akseptere at gytelaksen skal få bli fisket opp med mark.

- Det blir tatt ut veldig mye stamfisk fra Namsen. Dette er de laksene vassdraget trenger aller mest for å sikre reproduksjonen. Men med mark på kroken, blir det for enkelt å fange dem, sier Bachmann, og poengterer at han ikke ser noen positive sider ved markfisket som kan rettferdiggjøre det. Selv fisker Bachmann mest med flue, og tror ikke det vil være noen katastrofe for noen å forby marken som agn.

- Alle laksefiskere kommer til å overleve. Skal vi beskytte naturen, må vi være villige til å ofre noe for å redde laksestammen. Jeg håper virkelig at grunneierforeninga og andre som forvalter laksestammen, innser dette så fort som mulig, sier Bachmann, som ikke legger skjul på at målet hans er at markfisket forbys allerede i år.

- Mulighetene er mange for de som vil fiske i namsen, og i alle lakseelvene her i landet. Markfisket er like grusomt over alt, sier Bachmann. Han mener at ulike typer skjeer, wobblere og fluer er mer en godt nok for de som kommer for å fiske.

- Med alle mulighetene disse redskapene gir, skal det absolutt være en mulighet for at alle interesserte laksefiskere fanger en laks eller to, sier Bachmann til Namalsavisa.

Fiskeguidens lesere! Klikk deg inn på vår debattside og si din mening. Ska vi forby markfiske?

<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS