sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Lakselva - fluefiskerens drømmeplass
Det populære fluestrekket ovenfor hengebrua i sone1
Det populære fluestrekket ovenfor hengebrua i sone1
Lakselva i Porsanger er en av våre favoritter. De fine fluestrykene er en fryd for øyet, der de slynger seg ned gjennom den frodige elvedalen. De grove lakseryggene ute i strømkanten trollbinder deg. Jeg prøver å servere flua like lekkert som servitøren presenterer hovedretten på den beste restauranten.
I svingen ovenfor hengebrua i sone 1 er god lakseplass. Her er Anna Marie i gang.
I svingen ovenfor hengebrua i sone 1 er god lakseplass. Her er Anna Marie i gang.

Kjempegod lakseelv full av liv

sJo, kastet er brukbart. Ikke så langt jeg ønske, men Blue Charmén strekker seg pent ut og legger seg akkurat på bortsiden av midtstrømmen. Med blikket spikret mot laksetaket er jeg klar med tilslaget. Men laksen er ikke i bettet. En femkilos rugg skvetter opp av vannskorpa der flua nettopp har passert. Samtidig gjør en mindre blanklaks et luftsprang rett over flytesnøret. Har opplevd det før. Er det ei flue laksen ikke liker, kan den oppføre seg helt tullete. Mens jeg sveiver inn snøret, ser jeg laksen stupe opp i neste kulp, som om den vinker adjø med den kraftige sporden sin.

Finske stabeiser


Anna Marie var eneste jenta i dette mannfolkmiljøet

Anna Marie er eneste jenta i elva. Modig gjort i et røft mannfolkmiljø som her i Lakselva. Hun har kort i sone 1, og starter dagen i den populære kulpen på oversiden av hengebrua. Men jamen er det trangt. En finne står øverst i kulpen, en annen litt lenger nede. På elvebakken ligger enda to finner henslengt og halvsovende etter timelange økter , men likevel klare til å til å ta en ny runde før andre bryter inn i deres såkalte bevegelige fiske. Jeg hilser. Først på norsk, så på engelsk. Føler at ikke forstår, eller vil forstå meg. De ønsker rett og slett ingen samtale, og slett ikke med noen kvinne som ønsker å blande seg inn i fisket deres.

Er vi egoistiske og misunnelige?

Det er ingen hemmelighet at finske sportsfiskere har et dårlig ord på seg i nordnorske lakseelver. Det er flere grunner til det. De er røffe. Tar seg til rette på fiskeplasser for å bli der uten å ta hensyn til andre fiskere. De blåser i regler om bevegelig fiske. Låser seg fast i kulpene. Bryr seg ikke om å snakke med andre. Noen er direkte usosiale.
Deres dårlige ryktet skyldes i mange tilfeller misunnelse og deres tålmodighet og effektive fiske. Spesielt ille er det når de drar på land laks etter laks rett foran øynene på lokale fiskere som kjenner fisketakene og som føler seg som verdensmestere og uslåelige på fiskeplassene sine. For søringer og andre fiskere utenfra kan slike selvsikre lokale fiskere virke like plagsomme. Kanskje er det nettopp misunnelse mye av årsaken til at lokale fiskere i Vestre Jakobselv vil ha elva for seg selv og stenger andre ute mellom klokka 15 og 21.

Finnmarks-mafiaen

Bortsett fra finskegjengen overnfor hengebrua i Lakselva, møtte vi bare hyggelige finske sportsfiskere på vår fisketur i Lakselva, Futelva, Vestre Jakobselv og Komagelva. De finske laksefiskerne vi møtte og pratet med, var minst like hyggelige som de lokale fiskerne.
Kanskje var grunnen at vi følte oss like mye diskriminerte , både finnene og vi sørfra som ikke tilhører Finnmarks-mafian, slik en annen søring uttrykte det. Det er jeg helt uenig i. De fleste søringer blir godt mottatt ved lakseelvene nordpå. Jeg tro det kommer mye an på oss selv og hvordan vi som gjester møter vårt vertskap og oppfører oss i det lokale fiskermiljøet.
Likevel er vi skuffet over finske-gjengen i gromkulpen vår i Lakselva. De rikker seg ikke en meter for å gi plass til oss førstereisfolk sørfra. Derfor rusler vi raskt videre oppover til sone 3 . Det finnes da andre fiskeplasser og langt mer hyggelige finner og annet folk i den vakre elvedalen.

Jo, det finnes fremdeles engelske gentlemenn i lakseelvene våre!


Keith Johnson

Allerede i neste kulp, loppe i svingen, møter vi en fyr som ser litt sosial og hyggelig ut. Det er engelskmannen Keith Johnson. Om han har kjent noe?
Han rister på hodet, sveiver raskt inn snøret og sier good morning med et varmt smil. Da Anna Marie dukker opp og han får øye på henne, tar han hatten av og hilser på nytt.
Det var våre engelske gjester som i sin tid var de første fluefiskere i norske elver, og satte standarden for hvordan er sportsfisker skal oppføre seg både overfor laksen i elva, overfor andre fiskere og ikke minst overfor kvinner som svinger fluestanga. Hvorfor har ikke forvalterne av norske lakseelver maktet å opprettholde og videreføre den engelske stilen?
Andre Eilertsen: - Her er for mye folk og for sterkt fiskekpress. Laksen stopper ikke lenge.
Andre Eilertsen: - Her er for mye folk og for sterkt fiskekpress. Laksen stopper ikke lenge.

For mange fiskere

I Lakselva er det mye folk, altfor trangt og for mange fiskere. Soneinndelingen virker grei, men så kompliserte som eiendomsforholdene er, med fiskekort-strekninger og mange typer av privat utleie, er det nesten umulig for en førstereisgutt å finne frem. I tillegg til døgnkortene som selges over nettet, kommer det i tillegg et hundretalls sesongkort. I tillegg er det grunneiere som leier ut retten sin om natta mens de selv fisker om dagen. Fiskere som kjøper seg fiskepakker eller pakketurer, sikrer seg i tillegg døgnkort på sonene for folk flest.
-Det er for mye folk i elva. Den får ikke hvile. Altfor mange samles på de fire beste kulpene i sone 1 og på de få gode strekningene i sone 2 og 3. Fiskepresset blir for hardt. Laksen går forbi der den naturlig ville stoppe, sier den lokalkjente fiskeren Andre Eilertsen til Fiskeguiden no.

Pikkulompola, nedenfor hengebrua i sone 3

Dårlig merking og ubrukelige fiskekart

Det er vanskelig å orientere seg i Lakselva. De nærmeste kulpene er lett å finne, men her står nesten alltid folk i kø. Fiskekartene er elendige. De er direkte villedende. Selv ikke lokale fiskere makter å lese det. Dessuten må hølene merkes bedre. Hva som er fiskekortsoner og hva som er privat. Så elendige er informasjonen at man skulle tro at forvalterne bevisst lager de dårlige kartene for å forville førstegangsfiskerne. Forvaltningen er i gang med merkingen av kulper, men navnene må også inn på kart. Håper det er i orden til neste sommer. Dessuten er det selvsagt lurt å leie en guide den første fiskedagen for å bli kjent med elva.
Vi fisker Lakselva for første gang. Har alltid ønsket det. Vi ble ikke skuffet. Dette er en av de aller beste og vakreste lakseelver i Norge. Med sin frodige elvedal og de fantastiske fjellsidene og et hyggelig befolket lite bysenter, er dette en fem stjerners naturopplevelse.
Ikke bare vi i Fiskeguiden.no mener det. Alle ønsker seg tilbake hit. Vi møtte hollenderen som har fisket i Lakselva i 12 år og er her igjen. Vi er enige med ham. Å stå her med fiskestanga og oppleve laks som hopper rundt deg i et miljø som dette, betyr det ikke all verden å få laksen. Og får du en, slipper du den gjerne ut igjen endog om den veier 24 kilo. Det skjedde i sommer...

Fantastisk vakker elv, sett oppover mot sone 2.
Fantastisk vakker elv, sett oppover mot sone 2.


Tekst og foto: Eivind Fossheim
 
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 1 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS