sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Møte med regnskogens minste kingfisher
Verdens minste kingfisher
Verdens minste kingfisher

Møte med regnskogens minste kongefisker


Det høljer ned i bøtter og spann der vi snubler oss frem på stien i jungelens nattemørke. Med lyktene våre søker vi mot høyre og venstre og mot løvtaket over oss etter refleksen fra lysende øyne til store og små kryp. Kanskje fra villsvin som har slått seg til ro for natta, kanskje fra en livsfarlig skorpion eller en giftig slange på jakt. Det er varmt og fuktig. Vi nyter duftene av jungelens ville urtehage. Vi lytter til nattkonserten fra insekter, fugler og apekatter. Vi vandrer i en slags regnskogens rus av spenning og lykke over å være til.
Giftige slanger henger ned fra trærne
Giftige slanger henger ned fra trærne

Verdens minste kingfisher

Siden giftige slanger ofte er å finne hengende i trærne, saumfarer vi grundig buskene over oss. Og der, en halvmeter over hodene våre, der sitter den vesle fuglen jeg har gledet meg til å hilse på. Verdens minste kingfisher. Riktig nok lever den mye av insekter og småkryp, men er en minst like god fisker som sine andre kongefiskere.

Beskytter seg mot slangene

Den vesle fiskekongen er ikke på jakt i mørket. Den sover og det kan den gjøre trygt. Sittende ytterst på den tynneste greina vil den øyeblikkelig merke, og bli vekket, av enhver slange som ville prøve å ta den. I kampen for å overleve en regnskog full av all slags dyr på jakt etter mat, har alle sine egne knep for å beskytte seg.

Mange forskjellige trekking-ruter


Bako National Park har mange spennende trekkingstier

Vi bor i en enkel lodge inne i Bako National Park. Kom hit i øspøsende regnvær på en 45 minutters reise i en åpen båt fra en liten landsby, 25 minutters biltur fra Kuching på Borneo.
Selv om rusleturen i nattmørket på de smale stiene gjennom den ugjennomtrengende jungelen er litt skummel, er det en opplevelse alle må ta med seg på sine reiser til regnskogens rike. Men trekking-rutene fra lodgen vår, fra et par timer og opptil 10 timer på dagtid, gir oss en helt annerledes og minst like spennende opplevelse. Med regntøy og kamera og solkrem og myggolje pakket i plastposer i sekken, en vannflaske i handa og en hatt på hodet, går det bra. Noen tror alle nordmenn er vikinger som tåler alt, men i regnskogen er det viktig for oss å ta pauser og tørke svetten. Der tåler vi faktisk mindre enn de som lever året rundt i dette klimaet.


Kraftige regnskyll og itende varme

Regnskyllene minner mye om det vi har på Vestlandet hjemme, med vekselvis kraftige regnbyger og bitende sol. Forskjellen er bare at regnet styrter ned som om du står under en foss og solen virker som en grill på huden din. Men på stiene er det ofte skygge, og i regnet blir du ikke kald. Regnskyllene er varme. Også i gråvær er tempen som en kjempefin sommerdag hjemme.

Villsvinfamilie rundt lodgen

Det yrende fuglelivet betar oss og guiden vår forteller oss om alle de ville apene. Vi har opplevd å se den ville orangutangen. Her får vi betrakte den berømte proboscis-apen med sin spesielle lange nese, og familegrupper av silver leaf- og langhale-apen.

Apene er et viktig innslag i regnskogen

Villsvinfamilien rundt lodgen virker mer hyggelig, men vi betrakter dem med største respekt. Galten virker veldig opptatt av å beskytte både purka og ungene sin. Dessuten har vi sett hvor sterke de er, der de pløyer opp store åkrer inne i skogen på jakt etter røtter og hvor raske de er til bens når de skal forsvare seg.
Denne vakre blomsten spiser insekter
Denne vakre blomsten spiser insekter

Fra mangroveskog til fjellskog

Den fineste trekking-turen vår tar bare fire timer, men i over 30 graders varme og svært høy fuktighet er det en ganske anstrengende utfordring. Mye av stien går gjennom kjempestor, gammel mangroveskog som flyter på en fire-fem meter tykk jordskorpe. Under der er det bare vann, forteller guiden Lemon.

Oppslukt av jungelen
Men terrenget veksler. Fra mangroveskogen krabber vi oss vi opp i det vi kaller varm regnskog som flater ut til åpne sletter uten trær og skygge. Men vi holder ut. og ender ned på en stille og vakker sandstrand. Fristende å bade, men står over. Her kan være ukjente strømforhold, stikkende jellyfish og sandfluer, som vi kjenner fra flere badestrender både her i Malaysia, Indonesia og i Thailand.


Kjempetrærne på opptil 90 meters høyde!

1 kilometer i tropeskog like anstrengende som 2 kilometer i norske fjell

Vi dropper denne gang å oppsøke de mange store og små elver som finnes i denne nasjonalparken. Vi ble advart mot å vasse eller svømme i det grumsete vannet her. I mudderet ligger nemlig krokodiller på lur. Guiden forteller at kroppen av en liten gutt som ble tatt av en krokodille for noen år siden, aldri er funnet.

Fristende å bade, men her kan finnes jellyfish og sandfluer som biter!

Som vi beskrev i stilene våre i barneskolen, var vi begge enige om at det hadde vært en fin tur, selv om de to vikingene fra Norge var ganske støle. Vi er enig i rådet fra Lonely Planet om at en kilometer trekking i tropisk sone med intens sol og varme er like anstrengende som to kilometer på en fjelltur hjemme i Norge.

Guiden Lemon har mangt å fortelle om blomster, frukter og bær.
Guiden Lemon har mangt å fortelle om blomster, frukter og bær.


 
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 1 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS