sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Ryggsekkturister Afrika-frelst på luksusreise
Verdens største og vakreste fossefall.
Verdens største og vakreste fossefall.
For 25 år siden dro Anna Marie og Eivind ut i den store verden for første gang som backpackers. Riktig nok hadde vi reist mye før den tid, men det å ta bagasjen på ryggen og farte omkring på lykke og fromme, var noe nytt for oss. Vi klarte å komme oss gjennom de mange utfordringer uten å bli uvenner. Forholdet ble tvertimot sterkere. Vi ble to turtelduer som fløy til stadig nye reisemål.
Vannbøffelen er ikke til å spøke med
Vannbøffelen er ikke til å spøke med
Vi gikk etter hvert over til å bli flash-packers. Vi fortsatte å reise i de spennende backpackers-rutene, men valgte mer komfortabel overnatting. De siste 10 årene har vi avsluttet våre vinterlige natur- og kulturreiser med en skikkelig badeferie på Koh Chang i Thailand. Det er vi nå.
På pensjonistkurset for fem år siden, anbefalte kurslederen at Anna Marie og de andre deltakerne skulle ta seg skikkelig feriereise for å unngå en altfor brå overgang til sitt nye rike liv. Selv om Anna Marie er mer bereist enn de fleste, tente hun på ideen og tok med seg Eivind på en luksusreise til David Livingstones Afrika, to måneder før hun tar farvel som reiselivsproff hos HRG.
Ved de berømte Victoriafallene legger vi oss inn på det legendariske Victoria Falls Hotel i byen Livingstone i Zimbabwe.

High Tea.

Fra hotellets solrike terrasse nyter vi den tradisjonelle high tea mens vi beundrer utsikten til den vakre hagen og regntåken fra de veldige fossefallene over den afrikanske jungelskogen. Vi kan sanse atmosfæren av hotellets kolonihistorie der vi forsøker å vandre med stilfull engelsk eleganse gjennom salongene. Målet er den berømte hotellbaren oppkalt etter Henry Morton Stanley, Eivinds tidligere kollega for to hundre år siden. Vi nipper til en gintonic til ære for mannen som fant igjen Livingstone som hadde vært forsvunnet i jungelen.
Victoriafallene i Zimbabwe er det største, det vakreste og mest majestetiske fossefallet i verden. De ligger på syvendeplass på Unesco World Heritage-listen over naturens undere. Vannmasser på en million liter pr. sekund styrter ut over et 1,7 kilometer bredt og 808 meter høyt fall midt i hjertet av regnskogen i krysset Zimbabwe, Zambia, Botswana og Namibia.

Vår norsktalende gode guide Jimmy sammed en av de lokale guidene

Etter å ha vandret på stier langs fjellkløftene mens regnskyll fra de enorme vannmassene pisker oss i ansiktet, trekker vi oss etter hvert dyvåte vekk i dyp respekt for de voldsomme naturkreftene. Fra helikopter får vi virkelig inntrykk av de enorme dimensjonene av det mektige fallet, det veldige elvedeltaet og fjellkløftene og juvene langt der nede. Her er leikeplassen for verdens råeste raftere.
Fra luften får vi en forsmak på hva vi kan forvente å oppleve av det unike afrikanske dyrelivet som finnes i elva og på de frodige slettene.
Anna Marie var overrasket over at Eivind aksepterte å fly i helikopter med bare en motor over de glefsende fossejuvene.
Oppholdet ved Victoriafallene ble avsluttet med et sundownercruise på elva Zambezi. Mens vi knasker i oss snacks og nyter den fine afrikanske hvitvinen, møter vi både neshorn og krokodiller langs grenseelva mellom Zambia og Zimbabwe.

Zambezi QueenFra Victoriafallene i Zambezi tok vi bussen over grensen til Botswana, til byen Kasane og videre med en transferbåt via en ny grensepost til Namibia, der vår eksklusive flytende safarilodge, cruisebåten Zambezi Queen. Her ble vi ønsket velkommen med utrolig vakker afrikansk sang og musikk fra besetningen. Vi ble tildelt en av de 14 velutstyrte lugarene og gledet oss veldig til å utforske nasjonalparken Chobe, med all sin eksotiske natur og sitt eventyrlige afrikanske dyreliv de neste fire dagene.

Beskyttet som dyrelivet er mot all slags jakt i nasjonalparker som dette, får de en stor tillit til menneskene som ferdes her fra safaribilene og småbåtene. Og spesielt er de lette å komme innpå når de søker ned til elven for å drikke det eneste ferskvannet som finnes i mils omkrets. Her opplever vi respekt for hverandre begge veier. Det er viktig.

De ville dyrene lar seg beundre på nært hold. De fleste vet at vi ikke er ute på jakt
I norske nasjonalparker vil du aldri oppleve den tilliten og det forholdet mellom dyr og mennesker som her i Afrika. Med både storviltjakt og fuglejakt og fiske er våre nasjonalparker egentlig bare til for menneskenes skyld og ikke for å ta vare på mangfoldet i naturen, slik vi skryter av.
Men de setter sine klare grenser og gir straks beskjed når de føler seg truet. Ingen er i tvil når elefanten vifter med ørene, slenger med snabelen, sparker i jorda og avslutter med et brøl. Og andre dyr som vannbøffel, krokodille og flodhest er ikke å spøke med de heller når de føler vi blir litt for nærgående. Flere ganger var det nok å studere bekymringen hos guidene når det var på tide å komme seg unna.

Flodhesten er farligere enn både løver og krokodiller

Det er dyrene som eier alt på slettene, i skogene og elvene. Her skal du vokte deg for å bade. Det er farlig nok å være i en liten farkost når en irritert flodhest på 1,5 tonn gjesper og viser tenner for å fjerne deg. Den er raskere enn oss og dreper flere mennesker enn både løver og krokodiller.

Krokodiller i god dekning


Botswanas nasjonalfugl
Botswanas nasjonalfugl

Giraffen finner maten sin i tretoppene. Foto: Eivind Fossheim

Det var en eventyrlig opplevelse å møte giraffene i sitt eget rike, der de med elegant bevegelse vandrer omkring og beitet i tretoppene uten å føle det minste frykt for oss. Rørende var det å se hvordan elefantene beskyttet ungene sine. Skulle tro de ble trampet ihjel der sto gjemt mellom de svære beina til mødrene sine inne i flokken.
Eivind hadde sett frem til å få sin første tigerfisk og fikk noen uforglemmelige timer sammen med reisekameratene Odd og Torbjørn. Den afrikanske guiden Furimbi var sikker på at vi skulle ta storfisken. Men fiskeutstyret holdt ikke mål. Snøret var mer enn sterkt nok og fortommen av stål. Men det var altfor lite snøre på snella og Mepps-spinneren var i minste laget. Da drømmen av en tigerfisk satte de sylhvasse tennene i spinneren og tok hundremeteren på 10 blank før Odd fikk sukk for seg, var det bare å sveive inn en spinner , med helt utretta kroker. Jo , Eivind fikk en liten tigerfisk på halvkiloen og en kattefisk på tre kilo. Neste gang kommer han tilbake å tar en på over 50 kilo. Så stor kan tigerfdisken bli, verdens sterkeste sportsfisk.
Selv om vi begge hadde vært flere ganger i Afrika tidligere, ble vår forventninger mer enn innfridd. Vi ble Afrika-frelst og vil oppleve mer av Botswana og Namibia....

Eivinds første tigerfisk . Den kan bli over 50 kilo
Eivinds første tigerfisk . Den kan bli over 50 kilo


Reportasje fra Afrika: Eivind Fossheim
 
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS