sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Fluefiske etter råsterke tropiske torpedoer
 Drømmefangsten. Bjørn Inge med sin permit på over 10 kilo.
Drømmefangsten. Bjørn Inge med sin permit på over 10 kilo.
- Eivind, be prepared, roper fiskeguiden Alexis fra plattformen sin bak på båten. 11 o'clock, 20 meter. Cast now! Jeg strekker ut snøret mot skyggen av en bonefisk og flua lander en meter foran snuten på den.
- Strip, strip, kommer det fra Alexis. I rykk og napp trekker jeg inn snøret. Nå ser jeg den tydelig jage flua. Kommer rett mot meg. Jeg kjenner den tar. Ett markert rykk og jeg reiser stanga.
Vi starter duellen. Snøret raser ut av snella. Finere musikk finnes ikke. Jeg lar den løpe frtitt ut 50 meter, 100 meter og 150 meter langt inn på backingen . 200 meter skal holde, tenker jeg, mens jeg med spente muskler og noen bekymrede øyekast mot den roterende trommelen, venter på at fisken skal stoppe sin flukt fra den norske fluefiskeren.
Plutselig slakkes snøret. Har jeg mistet den? Nei, den bråsnur og kommer den mot meg i full fatt mens jeg sveiver inn slakken som gal. En bråstopp. Med et slag over fingrene fra sveiva gjør den nye utras . Jeg vet ikke hvor lenge duellen varer til Alexis tar fortommen og med vare hender løfter den opp i armene mine.
Jeg er ikke blant sportsfiskere som hyler i slike øyeblikk. Jeg står der bare med småskjelvende knær og føler meg som konge. Jeg har det utrolig godt inni meg. Alexis deler lykkefølelsen mens vi varsomt slipper den sølvblanke bonefisken tilbake i den glassklare, asurblå sjøen.
Alexis på plattformen staker seg frem over store områder.
Alexis på plattformen staker seg frem over store områder.

Viktig med en god kontaktmann


Eivind med sin første bonefish på Cayo Largo

Fiskeguiden.no har slengt seg på den årlige fisketuren til gutta boys til Cayo Largo på Cuba, en av verdens beste plasser for fluefiske etter bonefish, tarpon, permit og annen råsterk fisk
Fiskeguidens kontaktmann Ted M. Pettersen, som formidler den unike fiskepakka til Avalon og selskapets italienske leder Mauro Ginevri, gir oss gode råd og all annen nødvendig informasjon. Dessuten låner han ut nødvendig utstyr til nordmenn som fisker på Cuba for første gang. Faglig dyktig og erfaren fra mange års fluefiske i tropiske farvann. Sosial og hjelpsom.

EMAIL
tel +53 528 62 462

Foretrekker bonefish

Har du litt flaks og en god fiskeguide som Alexis, er mulighetene store til å få sin ettertraktede serie av en permit og to eller tre andre i løpet av en dag. På denne første turen min til Cayo Largo er jeg mest opptatt av nye møter med bonefish. Siden du må se fisk du kaster etter, er bonefisken det mest tilgjengelige bytte. Den er lettere å finne og gir deg spennende dueller.
Ved å stake oss inn mot melkevite partier som viser hvor bonefish og stingray har rotet i bunnen, er bonefish'en lett å oppspore. Her kan den stå store stimer og vi kan ta flere fisk på samme plassen. Den største bonefisken påtreffes derimot mer enkeltvis på evig vandring over den lyse sandbunnen.

Vill og vakker!

Mest spennende er det oppsøke kantene av mangroveskogen på flo sjø.
- Perfekt, sier Alexis, der jeg med et kast på nesten 30 meter legger flua inne i det vesle åpne gløttet i den tette mangroveskogen, rett foran tarponen som kommer ut etter sin jakt på småfisk. - Det beste kastet du har gjort, skryter fiskekompisen Bjørn Inge Dahle . Som erfaren fluefisker etter ni sesonger på Cayo Largo, kan jeg ikke han noen bedre instruktør som førstegangsfisker i dette øyriket
-Strip, strip, sier Alexis. Mot den lyse bunnen ser jeg tarponen komme. Som å se den rett i øynene, rett forfra., setter den tennene i flua. Jeg rykker til og hever deretter stanga. Som en eksplosjon skyter den til vers, kaster seg rundt med full fres mot mangroveskogen. Jeg lar meg ikke friste til å presse den ut i åpent vann, dit jeg håper den ville søke.. Etter et nytt luftsprang forsvinner inn blant nettet av mangroverøtter og vinker farvel med sin råsterke spord. Det er bare i sveive inn løssnøret mens jeg kjenner fiskeskjelven og en følelse av at huldra puster meg i nakken. Bare fiskere vet hvilken opplevelse dette er.

Permit'en gjeter stingreyen

Bjørn Inge Dahle har fisket på Cuba i ni sesonger, men har fremdeles tilgode å få sin permit, et av de mest ettertraktrede bytte en fluefisker kan få her på Cayo Largo.
Oppskriften er grei. Vi må finne en stingray, de store rokkene som med sine sjøvinger pumper opp krabber og annet snadder som ligger skjult i sandbunnen. Og der det er stingray, er er det nesten alltid en permit og annen fisk som tar til seg av godbitene stingrayen graver opp.
- Legg flua en meter foran stingrayen eller så nær den som mulig, sier Alexis. Da er du nesten sikker på at permiten eller annen fisk som svømmer omkring sin matmor, tar opp jakten og snapper den, legger han til.
Men alt må stemme. Vi må ikke stake oss for nær stingrayen så den blir skremt eller at permiten enser oss og stikker av . Flua må sitte som et skudd og må trekkes helt etter oppskriften, med to kjappe og to mer langsomme strip.
Det høres enkelt ut, tenker jeg. Men for å lykkes, må vi stake oss over store områder for å finne en stingrey med sin permit-gjest som lar seg lokke. I ni år har Bjørn Inge drømt om å få sin permit. Da er det ikke rart at han nesten i spinn ved å få den på kroken.
Bjørn Åge har neppe opplevd en mer spennnede og dramatisk duell. Vi kan trygt si at snella gikk varm der permiten dra ut hundre meter backing i ett utras, for så å forsette å dra ut nye hundre meter stram line.
-Jeg tror jeg har 250 meter backing , sa han og kastet et usikkert blikk mot Alexis. Og det holdt. Da han etter 26 minutter fikk permiten inn til båten, var Bjørn Inge like sliten som fisken. Pussig nok merket han ingenting til smerten i underarmen som han tidligere hadde vært litt bekymret for. Utrolig hva man tåler for å berge sitt livs fangst. Jeg gledet meg like mye som Bjørn Inge og Alexis over den utrolig flotte fisken. Den var en fryd for øyet, og vi gledet oss alle tre over å slippe den tilbake i dens blendende vakre verden. For en kraftrfull kropp! Sølvblank som vannet den jager i , og med et steng av pastellfarger som hentet ned fra den asurblå himmelen, er jeg enig med Bjørn inge, at dette må være toppen av fiskeopplevelser.


Toppen av fluefiske i sjøvann

Hva er så Fiskeguidens konklusjon på drømmefisket på Cayo Largo, paradisøya sør i havet for Cuba? Jo, for fluefiskere med enhånds fluestang ,og spesielt for de som har opplevd det meste av råsterke dueller med storfisk, må dette være toppen av fiske i sjøvann.

Stramt program

Seks dagers fiske fra åtte om morgenen til fem-seks om kvelden, er et ganske strengt program . Fire dagers fiske burde være nok, og kanskje kortere økter for å kunne nyte det øya ellers har å by på. Med en dreven fiskeguide som kjører oss ut til de ulike fiskeplassene og staker oss frem til fisken vi kaster etter , får vi servert opplevelsene som på et sølvfat.

Fantastisk å kaste på fisk vi ser. Litt over 5 kilo veide min største bonefish.

Viktig med en erfaren fiskekompis

To mann som veksler mellom å fiske og hjelpe hverandre i økter på en halvtime, funker bra , men aller helst burde det bare være en fisker ombord . Som førstegangsfisker i området var det ideelt for meg å være sammen med en erfaren Karibien-fisker, som ga meg mange gode råd og en glimrende innføring i de praktiske fiskemetodene.

Hvor skal vi fiske i dag?

Gutta boys

Å være med blant gutta boys er imidlertid langt mer enn selve fisket. De gode historiene ved baren etterpå. Det sosiale samværet ved showene om kveldene, Repetisjonen av de dramatiske øyeblikkene der ute ved mangroveskogen, Feiringen av heltene som fikk sine drømmer oppfylt,
Mauro mener jeg ligger godt an på statistikken.
Mauro mener jeg ligger godt an på statistikken.

Fiskeguidens kontaktmann

Takk til Fiskeguidens kontaktmann Ted M, Pettersen, De av våre lesere som drømmer seg sørover til fiskeplassene på Cuba, bør gå inn på nettsiden www.gocubafishing.com, eller ta direkte kontakt med Ted på post@gocubafishing.com , tel +47 97151549. Med sine kunnskaper , sitt omfattende kontaktnett og praktiske erfaring fra andre områder på Cuba, kan Ted gi deg tips også om andre fiskemuligheter som finnes på øya.

fra venstre foran Bengt Fossli, Bjørn Inge Dahle og Martin Ellingsen. Bak fra venstre Martin Ellingsen, Eivind Fossheim, Rui og Frans Brevis, Ted M. Pettersen og Asgeir Alvestad

Fiskeopplevelsen er verdt prisen

Selve fiskepakken til kr 27 180,- dekker 2 døgn på hotell Havana, fly tur/retur Cayo Largo 6 dagers fiske med guide og båt sammen med en annen fiskekompis. Full forpleining i 6 døgn på dobbeltrom på 4 stjernes hotell, med mat og drikkevarer 24 timer i døgnet. Med ekstra tips til fiskeguide og personale i Avalon , utgifter til visum og drosjer og flyreise tur/ retur Oslo-Havana, kostet hele fiskeopplevelsen meg kr. 38 855,-.

Det ble liten tid til å slange seg ved bassenget
Det ble liten tid til å slange seg ved bassenget


Eivind Fossheim ,tekst og foto
 
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 3 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS