sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter
Iskaldt fluefiske etter laksen i River Spey
Kristoffer Olstad ble laksekongen på vår fluefisketur til River Spey, som ble avsluttet i går. Mens resten av gjengen ikke fikk en eneste ny oppgangslaks, dro Kristoffer  i land to fine nykommere, den ene på 8 kilo, den andre som vi ser her, på  4 kilo.
Kristoffer Olstad ble laksekongen på vår fluefisketur til River Spey, som ble avsluttet i går. Mens resten av gjengen ikke fikk en eneste ny oppgangslaks, dro Kristoffer i land to fine nykommere, den ene på 8 kilo, den andre som vi ser her, på 4 kilo.
Der jeg rusler nedover mot fiskeplassen min i River Spey, på fiskestrekket Lower Wester Elchies i den sjarmerende skotske byen Aberlour, dreier alle mine tanker seg om hvordan jeg kan lure en atlantisk laks på flua så tidlig som nå i midten av mars.
Her er slottet vi bor på. Christian Moen ( t.v) og Jan Gunnar Furuly.
Her er slottet vi bor på. Christian Moen ( t.v) og Jan Gunnar Furuly.
Men gillien vår, John, er ikke i tvil når han ser hva slags erfarne fluefiskere han skal ta seg av. Her må det bli laks på alle mann, håper jeg han tenker. Og både John og vi andre i den norske fluefiskegruppa, Jan Gunnar Furuly, Jon Petrusson, Kristoffer Olstad og meg selv, er imponert og føler oss trygge ved synet av flueskrinet til Christian Moen, femtemann i gjengen vår.
- Versågod, bare forsyn dere, sier rause Christian. Ellers er vi godt forberedt alle sammen. Utstyret er iorden. Den største utfordringen blir å velge riktig snøre.


Den første natta var det 6 kuldegrader og elva holdt ikke mer enn 2-3 grader. Iskalde vindkast feide over det gryende vårlige landskapet. Atter en gang spør vi oss selv: Er det mulig å ta laks under slike forhold?
Vi slår opp io fiskedagboka. Joda.den første laksen i Spey ble tatt allerede i februar. og hittil i mars var det landet et tyvetalls fisk. På flue? Nei, bare på spinner! Drosjesjåføren vår, Willie hadde selv tatt to springere, begge på en 22 grams Toby med svarte sebrastriper og gull. Så da så.

Vi drøfter dagens muligheter med John (stående)

Men vi skal fiske med flue, uansett om vi får noe eller ikke. For ekstreme fluefiskere er det bare flue som teller, selv om jeg hevder at de største og tyngste tubefluene ofte oppfører seg nesten som slukredskap. Vi spør hverandre for tredje gang: Kan vi klare å reise laksen med noe av det vi har i flueboksene våre i så kaldt vann?

Intermidiate eller flytesnøre med sink tip?

Det tirrer en fluefisker å se laksen bryte vannspeilet i viltre sprang, enten det er en nylaks eller en kelt, som skottene kaller laks som skal ut igjen på beiteplassene i havet etter gytingen i høst og ikke har smakt mat på nesten ett år. Når den tar sluk, bør den vel også kunne kaste seg over en rålekker flue i oransje og svart, som skottelaksen lett tenner på. Vi må fiske flua dypere enn vanlig. Vi må møte laksen der den står i elva. Derfor dreier alt seg nå om fiskesnøret, flyteline og sinktip'en og fortommen mer enn fluevalget.

Jan Gunnar med en av de fire keltene vi fikk.


Har jeg ikke lært at laksen snapper flue den ser mot lyset over seg, mens sluk og mark er noe den forventer å oppdage foran seg nede mot bunnen. Kanskje den foretrekker sluken fremfor flua fordi den ser sluken som en større trussel på standpladssen sin? I det iskalde vannet skulle vi vel kanskje valgt en nymfe. Kanskje Hørgård-dyret ville være en bankers? Men glem den. Den hører ikke hjemme i dagens flueboks.
Nei, prøv ikke å innbille dagens moderne fluefisker hva laksen tok i "i gamle dager". Tubefluer skal det være, eller kanskje en vanlig klassiker med dobbelt- eller trippelkrok i oransje, rekefarge og litt glitterstasj.

Viktig å kjenne laksetakene.

Men når vi endelig har funnet flua vi tror på, hvor er så laksetakene i en iskald skotsk lakseelv? Gillien vår, John, veiver ut med armene. Laksen står over alt! sier han, men virker lite overbevisende for de erfarne gutta fra Norge som har lært å lese fiskeplassene i elver og vann etter sin farting med fiskestang i alle slags vassdrag.
John prøver å være litt mer eksakt. I det kalde vannet står den gjerne nærmere land, kanskje bare 5 meter eller maks 10 meter utenfor torvkanten. Der bruker den minst energi . Han har kanskje rett. Jeg opplever noe av det samme i kalde, norske breelver. Tenker på Jostedøla inne i Sogn. På den første strekningen der, fra sjøen og opp til de første hølene, går laksen gjerne kloss i elvestranda,
I stor flom skjer det samme. Fisken søker rolige oppgangsruter. Under flom i Driva har jeg funnet laksen inne på de oversvømte jordene. Er flommen for sterk, feies storlaksen til sjøs igjen, for så å gå på elva for andre gang.
Erfaringer kan overføres til ørretelver i storflom. Der står den største fisken under torvkanten eller like utenfor, der strømmen er mindre sterk uten uten urolige bakevjestrømmer, samtidig som den har dekning.

Gilllien John med bikkja Jet kjørte rundt og ga oss de siste informasjoner om oppgangslaks.

Hvorfor går ikke den norske laksen opp i våre elver like tidlig som her i Skottland?


Når vindkastene gir meg en pause, kommer jeg til å tenke på mine første nyhetoppslag om laks, den gang vi ikke hadde de strikse fisketidene. Oselvo var alltid først. Premierelaksen ble alltid landet 1.april, Nyhetsmeldingen oppfattet mange som aprilsnarr, år etter år.
Kanskje går det laks opp allerede i mars uten at man er klar over det? Alt er jo atlantisk laks som mye beiter i de samme havområdene. I utløpet av Namsen ble det for noen dager siden sett hoppende blank laks, og fiskerikonsulent Anton Rikstad ga grunneieren lov til å fiske opp det man antok var oppdrettsrømling. Kanskje var det en villaks som startet oppgangen like tidlig som her i Spey. Dessuten kan så mangt skje med når rømt oppdrettslaks forurenser hele vårt innsig av villaks mot gyteelvene sine.

Kristoffer fant det riktige snøret der og da

Hva er så årsaken til at Kristoffer fikk de eneste to blanklaksene på vår reise til River Spey? Kunne hans valg av flueline være noe av grunnen? Etter å ha testet snører med mange forskjellige synkegrader, fant han det rette. Begge laksene hans ble tatt på et flyt / synk 1-snøre med en synk 5 fortom.

Kristoffer gjenutsatte sin laks på 8 kilo.


Her er Kristoffer sin flueboks med fluer i typiske spey-farger. Han fikk den første laksen på 8 kilo som han tok på den islandske Frances-flua til venstre. Sin andre laks fikk han på en oransje tubeflue

Ny laks kan gå på elva med knappe to graders vann!

Da jeg for et par år siden fisket I River Dee, fikk jeg nylaks i februar, i vann som bare holdt en halv varmegrad, forteller Kristoffer. Han fryktet derfor ikke den kalde Spey-elva, og lyktes. En kjempefin nylaks på 7-8 kilo, som varsomt blir gjenutsatt, ga oss ny inspirasjon. Og siden fisken hans ble tatt på en islandsk Frances flue i vanntemperatur på bare 4 grader, måtte det vel være en mulig også for oss å lure en spey-laks på flua. Det gjorde vi, men bare et par overstøinger.

Styr unna fluefisket etter skottelaks i februar og mars

Jeg har tidligere fisket laks i River Dee og River Spey, men da i august-september med helt andre forhold. Når så mange norske sportsfiskere reiser på fisketur hit på ettervinteren og våren, klarer de ikke å vente på at lakselvene skal åpne hjemme.
Eivind Fossheim ( til venstre) og Jon Petrusson i baren til The Dowans Hotel ved den lille skotske landsbyen Aberlour
Hotellet er tilnærmet et lite slott som tidligere tilhørte Carduh familien, som o
Eivind Fossheim ( til venstre) og Jon Petrusson i baren til The Dowans Hotel ved den lille skotske landsbyen Aberlour Hotellet er tilnærmet et lite slott som tidligere tilhørte Carduh familien, som o

Jan Gunnar med noe av den flotte fiskestrekningen til Lower Wester Elchies.

Foretrekker det eksotiske fisket på Cuba fremfor laksefisket på Skottalnd i mars

Min konklusjon på mars-fisket i River Spey er at jeg neste vår heller vil spandere noen kroner ekstra og ta med fluestanga til Cuba for å oppleve dueller med bonefish og annen supersprek eksotisk fisk. Selvsagt vil jeg savne det hyggelige sosiale samværet med fiskeompisene på de skotske whiskybarene, med perlehøns og annet godsnadder på matfatet, men også i sørlige farvann kan gutteklubben stortrives med musikk og salsa og cuba libre som ramme om jakten på storfisk i tropevarmen.
Men jeg vil også tibake til de skotske elvene, men da på en strekning der det kun fiskes med flue og uten motfiske og i i mai eller august når laksefisket i Norge er stengt. Fisket i februar, med et motfiske med sluk, er bortkastet, bokstavelig talt.

Vår største skuffelse i River Spey var motfisket fra lokale fiskere som sveipet strekningen vår med spinnere og sluker på opptil 22 gram. I to tilfeller landet slukene deres to-tre meter fra stangtuppene våre.

Marsfisket med flue etter laks her i Skottland er en kald fornøyelse. Selv om det gryr av vår, er det kaldt om nettene og surt i vindkastene på dagen. Vanntemperaturer fra to til 5-6 grader gjør det vanskelig å reise laksen med flua. Og mens fluefiskerne sliter med å få sin fangst, tar lokalbefolkningen med sesongkort til 1000 kroner på motsatt bredd nylaks på sluk hver eneste dag. Setter et spørsmålstegn om det skotske laksefisket med flue er så eksklusivt og attraktivt når mye av utfordingen for fluefiskeren blir skjemmet av slukfiskere som tråler de samme fiskeplassene. Selv om gillien vår John mener fiskerne på andre siden har klar beskjed om å ta hensyn, vet vi fra norske elver at motfiske for fluefiskere er og blir en plage for dem.

Om det utfordrende fluefiske i den iskalde elva og motfisket med sluk la en demper på fiskegleden i River Spey, ble vårt opphold i Aberlour en fin opplevelse. Det sosiale samværet og fiskepraten med gjengen og samlingen om kveldene, med god mat og et ubeskrivelig utvalg av whisky, er hver eneste fisketur til skotske lakseelver en minnerik opplevelse.

Her reglene for River Spey. Du må gjenutsette første fisken du får, siden annenhver fisk.
Her reglene for River Spey. Du må gjenutsette første fisken du får, siden annenhver fisk.


Reportasje: Eivind Fossheim, Fiskeguiden
 
<< Tilbake Skriv ut Up

| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 3 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS